Hírek Kiemelt hírek Szentes

Emléktáblát kapott a szentesi kórház alapítója

Szentes Város Önkormányzata szeptember 6-án emléktábla avató ünnepséget rendezett, melynek keretében (a Kossuth Lajos utca 10. szám alatt) felavatták dr. Pollák Sándor szentesi kórházalapító, Szentes város és Csongrád Vármegye tiszti főorvosa emléktábláját.
Lehet, hogy egy kép erről: virág és , szöveg, amely így szól: „EMLÉKTÁBLA DR. POLLÁK SÁNDOR 1828 1905) SZENTES VÁROS ÉS CSONGRÁD VÁRMEGYE TISZTIFŐORVOSÁNAK, A KÖZKÓRHÁZ ALAPÍTÓJÁNAK ÜKUNOKÁJA: DR. PETER ROTHSCHILD LÁTOGATÁSA ALKALMÁBÓL SZENTES VÁPOS ÖNKORMÁNYZATA 2021.”
Az emlékezésen jelen volt Dr. Peter Rotschild, aki feleségével és fiával érkezett. Ő leszármazottja Dr. Pollák Sándornak, és fiának, a feltaláló Pollák Antalnak. Dr. Péter Rotschild édesanyja és felmenői a Kurca-parti település szülöttei.
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntötte a vendégeket, a megjelenteket, majd méltatta a Pollák család Szentes egykori közéletében betöltött jelentős szerepét.
Ezt követően Szabó Zoltán Ferenc és Dr. Peter Rotschild leplezték le a város új emléktábláját.
Dr. Peter Rotschild megköszönte a város kedves gesztusát az emléktábla felavatása kapcsán. Beszélt arról, hogy bár sokáig csak emlékezetben, de sokszor felelevenítették a szentesi emlékeket, továbbá a számára nagyon kedves körülmények között megtörtént újbóli kapcsolatfelvételről.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és álló emberek
Dr. Pollák Sándor emléktábláját a város nevében megkoszorúzta a polgármester, illetve a jelenlévő önkormányzati képviselők.
Az ünnepségen közreműködött a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Nagy Noémi, aki Erik Satie: Gnossienne című darabját adta elő. (Felkészítő pedagógusa: Bajomi Nagy Péter)
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gitár és belső tér
Dr. Peter Rotschild és családja még három napot tölt el Szentesen, melynek során ellátogat egyebek mellett a HSZC Pollák Antal Technikumba, és a város egykori Zsinagógájába, a Szentes Városi Könyvtárba.

Vélemény, hozzászólás?