Szentes

Ép testben ép lélek, vagy ép lélek körül ép test?

kinai_gyogyaszat

Elmaradt egy előadás a Szentesi Városi Könyvtárban, pedig nagyon vártam. Egyre inkább érdekelnek a gyógynövények és az alternativ gyógyászat minden formája. Különösen, hogy az elmúlt évek során nagyobb figyelmet kap a keleti gyógyító módszerek alkalmazása és elismerése a nyugati orvosláson belül is.  A szentesi Katona György, aki négy éves orvostan képzésen vett részt Budapesten, miközben a MÁV-nál oktató mozdonyvezető volt , de számos nyelv ismeretében tolmácsként is tevékenykedett, mélyreható betekintést nyújt a kínai orvoslás világába és annak nyugati gyógyászattal való összevetésére. Ez előadás hiába maradt el, gyorsan (Szentesi Gyorsan) megkerestük az előadót.

Miért tartja fontosnak előadásaival a kínai orvoslás népszerűsítését?

A kínai orvoslás tanulmányozása során rájöttem, hogy ez a tudományág nem csupán egy-egy betegség kezelésére koncentrál, hanem az emberi test és lélek egészét kezeli. Sanghajban tanultam, ahol megismertem, hogy a gyógyítás ezen formája hogyan helyezi előtérbe a lelki egyensúlyt, és hogy minden betegség gyökere valójában a lélekben keresendő. Ezeket a tapasztalatokat és ismeretek szeretném megismertetni a lehető legtöbb emberrel.

A kinai gyógyászattól gyakran idegenkedünk, hiszen ki szereti ha tüket szurkálnak a fülébe vagy más testrészeibe!

Azért ennél sokkal többet tartalmaz a kinai orvoslás! Az akkupunktúrás kezelés csak egy kis -bár jelentős része- ennek a gyógymódnak. Sajnos azt látom Magyarországon, hogy sokan a gyors anyagi haszonszerzés okán ezt a módszert alkalmazzák. Pedig ennél sokszinübb megoldások állnak a rendelkezésünkre.

Miben látja a különbséget a nyugati és a kínai gyógyászat között?

A legfőbb különbség abban rejlik, hogy míg a nyugati orvoslás a tünetek enyhítésére összpontosít, addig a kínai gyógyászat a betegség alapját, azaz a lelki okokat keresi. Ezt a megközelítést nagyon fontosnak tartom, hiszen csak az okok kezelésével érhető el tartós gyógyulás. Például a fantomfájdalom jelenség, amely kiváló példa a kínai orvoslás egyedülálló megközelítésére. A fantomfájdalom esetében az amputált végtag hiányából eredő fájdalmat a nyugati orvoslás gyakran képtelen kezelni, míg a kínai gyógyászatban a hajszárítóval történő kezelés, mint innovatív megoldás, képes enyhíteni a betegek szenvedését.

Hajszáritóval? Hogyan?

A példa arról szól, hogy egy térd alatti lábamputáción átesett beteg arról panaszkodott, hogy nagyon fázik a lábának az a része, amit már eltávolitottak. A laikus ember nem érti ezt, mivel hogyan fázhatna az, ami már ott sincs! Egy kinai orvost kerestek meg, aki azt javasolta, hogy a már eltávolitott testrészt (pontosabban annak helyét) kezdje el fújni a beteg hajszártóval.

És ettől elmúlt a fantomfájdalom?

Igen, hiszen a kinai orvoslás együtt kezeli a lelket és a fizikai testet. Van egy szép magyar mondás: „ Ép testben ép lélek!”. De a forditottja is igaz: Ép lélek körül ép a test!  A kínai orvoslás a lelki okok feltárásával és kezelésével kínál megoldást, ami alapvetően különbözteti meg a nyugati orvoslástól, ahol gyakran csak a fizikai tünetekre koncentrálnak. A fizikai betegségek kezelésében a lelki egyensúly megteremtése kulcsfontosságú. Fontos üzenetet ez a modern kor emberének: a testi és lelki egészség elválaszthatatlan, és a holisztikus gyógyító módszerek alkalmazása elengedhetetlen a tartós gyógyuláshoz.

 

Vélemény, hozzászólás?