Kiemelt hírek Térség

Érzékenyítő tanítási nap a fábiáni iskolában

A Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskolában június 14-én un. érzékenyítő napot tartottak, melynek keretein belül a tanulók betekintést nyerhettek a fogyatékkal élő emberek mindennapjaiba. Előadásokon, valamint gyakorlati foglalkozásokon keresztül tapasztalhatták meg a gyerekek, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a fogyatékkal élőknek a mindennapok során.

A programot az iskola két pedagógusa, Lantosné Holman Nikolett és Szvoboda Gergely szervezte. Pályáztak a Salva Vita Alapítvány által kiírt „Adj egy ötöst” projektre, és sikerrel jártak. Alapvetően az iskola két hatodikos osztályával pályáztak, de az egész felső tagozat részt vehetett a rendezvényen.

A nap folyamán 10 helyszínen ismerkedtek  a diákok a fogyatékkal élő helyzetével, körülményeivel, feltételeikkel, segítségeikkel.  Egy vak fiatalember a nem látók világáról, életéről mesélt, elhozta vakvezető kutyáját is. A vakon közlekedés nehézségeit is megtapasztalhatták.

A tornateremben a csörgőlabda játékot próbálhatták ki. (A testnevelő-tanár elárulta, ezentúl órarendbe építve rendszeres eleme lesz a tesi óráknak.) A kerekesszékbe szorulók helyzetét is közvetlenül megtapasztalhatták a gyerekek: akadálypályán mentek végig, illetve a gépkocsiba való be- és kiszállást „élhették át”. Jeltolmács segítségével jelnyelven kommunikálhattak pár szót.

 

 

 

Hogy írhatnak, rajzolhatnak, festhetnek a testi fogyatékosok – egy rövid film megtekintése után ebbe is beleképzelhették magukat a tanulók.

Tapasztalhattuk, hogy a fábiáni tinédzserek átérezték a fogyatékkal élők helyzetét, mély empátiával hallgatták az előadásokat, vettek részt a gyakorlati „teszteken”.

Érzékenyítő tanítási nap a fábiáni iskolában

Érzékenyítő tanítási nap a fábiáni iskolábanA Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskolában június 14-én un. érzékenyítő napot tartottak, melynek keretein belül a tanulók betekintést nyerhettek a fogyatékkal élő emberek mindennapjaiba. Előadásokon, valamint gyakorlati foglalkozásokon keresztül tapasztalhatták meg a gyerekek, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a fogyatékkal élőknek a mindennapok során. Részletes tudósítás itt:http://hir45.hu/erzekenyito-tanitasi-nap-a-fabiani-iskolaban/A programok egy részét mutató videón megszólal az egyik szervező, az egyik résztvevő.

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2018. június 14.

 

 

Vélemény, hozzászólás?