Kiemelt hírek Szentes

És jött a HACS…

A Szentesi Helyi Közösséget 2016. május 26-án alakította meg a város üzleti-, civil és közszférájának 11 szereplője a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – 7. Prioritása, a „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” című felhíváshoz kapcsolódóan.

A Szentesi Helyi Közösség tagjai, az időközben elkészített Szentesi Helyi Akciócsoport Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiája (HKSF) megvalósításához szükséges források biztosítása érdekében nyújtottak be támogatási kérelmet a TOP 7.1.1.-16 jelű felhívásra. A Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 2018.08. 01-én hozott pozitív döntése alapján 400 millió forint támogatásban részesült.

A Szentesi Helyi Akciócsoporttá (Szentesi HACS) váló egyesülés 2017 szeptemberétől megkezdte az általuk kialakított HKFS megvalósításának előkészítését.

Az eddig leírtak időszerűségét az adja, hogy a Szentesi Helyi
Akciócsoport (HACS) irodájának ünnepélyes megnyitóját augusztus 9-én tartották meg Szentesen, az Ady Endre utca 1. szám alatt.

A megjelenteket Antal Balázs Tibor, a Szentesi Helyi
Akciócsoport Egyesületének elnöke köszöntötte. Felsorolta a Szentesi Helyi Közösséget létrehozó konzorcium tagjait:
– Szentes Város Önkormányzata
– Szentesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
– Szentes Városi Szolgáltató Kft.
– metALCOM Zrt.Zrt.
– Kultúr-Média Kft.
– Szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskoláért Alapítvány
– Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság
– Szentesi Evangélikus Egyházközség
– Szentesi Vendégszeretet Egyesület
– Hídfő Közhasznú Egyesület
– MA-KA Takarmánykeverő és Forgalmazó Kft.

Néhány szóval bemutatta a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia elemeit, eddig megvalósult részeit. Beszélt arról is, hogy a következő napokban, hetekben várják a a lakosságot az irodába, valamint az előtte elhelyezett sátorba, ahol elszeparálva, négyszemközt elmondhatják a várossal kapcsolatos véleményüket, mi az ami tetszik, mi az ami nem, és javaslatokat is várnak a jövőre vonatkozóan. (Később ezt a sátrat – hasonló céllal – a város más pontjain is felállítják.)

Ezt követően a HACS munkaszervezete, a Hídfő Közhasznú Egyesület vezetője Vukoszávlyev Szlobodán Petár ismertette a kiírt pályázati felhívásokat. Bevezetőjében elmondta, hogy eddig a pályázók kedve viszonylag alacsony volt, ezért is fűznek nagy reményeket a város központjában kialakított irodához, illetve annak látogatottságával kapcsolatban.Elmondta, hogy a most átadásra került (bérelt) iroda működtetése (rezsivel, bérlettel, bérekkel együtt) 60 millió forintba kerül – 2021. december 31-ig.

Négyféle pályázati lehetőséget kínálnak, ezúttal a „Kisléptékű közösségi célú infrastruktúra fejlesztés”-re és a „Mini projektek”-re hívta fel a figyelmet.

Mindkettőn 250 000 – 2 500 000 Ft közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető. A pályázatok két fordulósak, a projektekhez előleg kérhető, de alapvetően utólag finanszírozottak. (További felvilágosítást az irodában kaphatnak – nyitvatartási idejét a fotók között megtalálják.)

navigate_before
navigate_next

pgaléria:

 

A szervezettel kapcsolatos további információkat a szentesihacs.hu oldalon találhat.

Vélemény, hozzászólás?