Kiemelt hírek Térség

Európai Parlamenti választás – 2019 /Néhány, fontosabb tudnivaló/

Az európai parlament magyar tagjaira 2019. május 26-án reggel 6:00 és este 7:00 óra között lehet szavazni. A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak. A szavazókör címét megtalálja az értesítőn, melyet április elejéig kellett megkapnia.

Szentesen 35 szavazókör van. A szavazókörök helye a legutóbbihoz képest csak egy helyen (a 10. számú szavazókör esetében) változott: a Loki vendéglátóegység helyett a Szarvasi út 8. szám alatt található Cserépkályha bemutató terem lett kijelölve.

A Helyi Választási Iroda felkészítette feladatukra a szavazatszámláló bizottságok tagjait, előkészültek a szavazó helyiségek berendezésére, pontos nyitására, valamint a 19 órai zárásra.

Amit a szavazáshoz vinni kell: személyazonosságot igazoló okmányt (érvényes személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt) és lakcímkártyát.

Az Európai Parlamenti választásokkal összefüggésben május 25-én (szombaton) 8-14 óra között, és május 26-án (vasárnap) 6-19 óra között a Szentes Járási Hivatalban található kormányablak nyitva lesz a személyazonosító okmányok cseréje és kiállítása érdekében.

A szavazáshoz lehet mozgó urnát kérni, de már csak (május 23-a után) személyesen, elektronikus úton nem. Ha nem tud elmenni szavazni, akkor a bizottság megy el Önhöz, szavazólapokat és mozgóurnát visznek. Mozgóurnát az illetékes szavazókörben, a szavazatszámláló bizottságnál, vagy a Választási Irodában (Szentes, Kossuth tér 6.) kérhet, egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelmet 2019. május 26-án is benyújthatja 12 óráig!

Átjelentkezésre már nincs lehetőség. Szentesen közel 100-an kérték szavazókörük megváltoztatását, döntően az itt tartózkodó vidékiek. Ők (csak) a 19. számú szavazókörben voksolhatnak.

Magyarország területe egy választókerületet alkot, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanarra a jelöltlistára adhatja le voksát.

A szavazók 21 európai parlamenti képviselőt választanak majd, ugyanannyit, mint a 2014-es választások során. Magyarországon ún. zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

A mandátumkiosztásban csak azok a listák vehetnek részt és szerezhetnek mandátumot, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5%-a.

Vélemény, hozzászólás?