Hírek Kiemelt hírek Szentes

Európai tehetségpont lett a Jövőnkért AMI

A szentesi székhelyű Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola sikeres pályázatának,  és eredményes tehetséggondozó munkájának köszönhetően elnyerte az  Európai Tehetségpont címet.

Az öt éve Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működő intézményt a napokban értesítették arról, hogy megkapták ezt a nemzetközi elismerést és címet, amellyel 350 intézmény és szervezet rendelkezik  a kontinensen.

Az a tehetséggondozó szervezet lehet Európai Tehetségpont:

  • aki rendelkezik a tehetségek fejlesztésével kapcsolatos stratégiával, és legalább egyéves gyakorlattal a terv megvalósítása terén;
  • kész megosztani az információkat a tehetséggondozási gyakorlatairól és egyéb tehetséggel kapcsolatos ügyekről más Európai Tehetségpontokkal és Európai Tehetségközpontokkal;
  • kész együttműködni más Európai Tehetségpontokkal, ideértve a közös programokban való részvételt, más Európai Tehetségpontok kapcsolódó programjainak elősegítését, nyitott más európai tehetségpontok képviselőinek, szakértőinek, vagy tehetséges fiataljainak a fogadására.

Az Európai Tehetségpontként a Jövőnkért AMI egy Németországbeli Tehetségponttal vette fel a kapcsolatot a szorosabb együttműködés érdekében.

Természetesen a Jövőnkért AMI szakmai vezetője, Keller Jánosné nagy örömmel fogadta a jó hírt, de azonnal az ezzel kapcsolatos munkákkal összefüggésben kezdett el tervezgetni. Beszélt arról, hogy a pályázatukban hat, kipróbált „jó gyakorlatot” ajánlottak fel nemzetközi hasznosításra, bármikor készek, bárkivel megosztani azokat.

Három tanszak működik a művészeti iskolában, de a következő időszakban még nagy hangsúlyt fektetnek majd a tanórán kívüli tevékenységre: táborok, témanapok szervezése, még differenciáltabb, még inkább egyénre szabott foglalkozásokat terveznek.

A tehetségfejlesztés fogalmát is másképpen értelmezik: nemcsak az adott művészeti ágban (pl. néptánc) fejlesztik a talentumot, hanem más kulturális tevékenységbe is aktívan bevezetik növedékeiket – a személyiséget komplexen kívánják fejleszteni.

Számukra nagyon fontos volt ez a sikeres pályázat, még akkor is, ha ez inkább erkölcsi elismerésnek számít. Majd így folytatta Keller Jánosné:

 

További részletek majd csak február közepén válnak ismertté, hiszen akkor lesz az első közös műhely megbeszélés e témában.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?