Hírek Kiemelt hírek Szentes

Evangélikus nyitottságú lelkész

Az Együtt Szentesért Egyesület és a Szentes Városi Könyvtár szervezésében folytatódott az Arcképek Szentesről című sorozat, melynek február 16-án vendége volt Veres-Ravai Réka lelkész, hitoktató, a szentesi evangélikus gyülekezet lelkipásztora.
A lelkész asszonnyal Szobota Imréné, az egyesület elnöke beszélgetett. Először az életének néhány állomásáról beszélt a vendég. Marosvásárhelyen született (1972), édesapja körorvos, édesanyja laboráns volt. Három éves korában édesapját Jobbágytelkére “vezényelték”, így ott élte le fiatal korát.
A ‘70-80-as években Erdélyben magyarnak lenni és a magyar hagyományokat ápolni nem volt egyszerű dolog, pedig Jobbágytelke szerteágazó magyar népi hagyományokkal rendelkezett. A lelkész asszony elhozta a gyermekkorában kapott lajbiját (a fotók között látható), amelyen magyar népi hímzések vannak, és ő minden ünnepen felvette azt.
Akkoriban nem, de most már úgy érzi: nagyon boldog gyermekkora volt. “Nagyon sokat kaptam a település lakóitól: főként emberi tartásban.”
Kolozsváron és Budapesten végezte a teológiát, és 1998-ban lett lelkész. Medgyesegyháza, Csanádapáca, Szentes – ezek voltak a lelkészi pályája állomásai. Mindenütt más- más feladatot jelentett a szolgálat, itt Szentesen “meg kellett tölteni” a templomot. A kívülálló is láthatja, hogy az evangélikus templomban színes élet van: az aktív hitélet mellett, teljesen kiszélesedett a hitoktatás, a gyülekezeti termükben sűrűn vannak közösségi, kulturális programok.
Férje is lelkész, de az elmúlt években szívesen dolgozott szociális és gyermekvédelmi vonalon is. Van egy egyetemista fia, és egy gimnazista lánya – mindkettőre rendkívül büszke.
Veres-Ravai Réka a szolgálatáról így vallott: evangélikus lelkészként az élő Krisztust szolgálom és Őt szeretném közel hozni mindenkihez, aki keresi Őt. A keresztelési igéje a vezérfonala: “Kérjetek és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek. Mert aki kér, kap, aki keres, talál, a zörgetőnek pedig megnyittatik.” (Mt 7, 7-8)
És minden nap teszi mindezt hittel, derűvel és legendás evangélikus
nyitottsággal.
A Városi Könyvtárban tartott program a Bartók Béla gyűjtötte, Erdő, erdő, erdő kezdetű magyar népdalt énekelték el közösen a jelenlévők.

Vélemény, hozzászólás?