Hírek Kiemelt hírek Szentes

Fakivágás a Hajdú utcában

Ezekben a napokban megkezdődött Szentesen, a Hajdú Lajos utcában néhány fa kivágása, cseréje – ami ténylegesen nem szép látvány. A közvetlen (kb. 1,5 méter) Kiss Bálint Református Általános Iskola épülete melletti fák már évek óta veszélyeztették az épület állagát, ezért határozott úgy az iskola fenntartója és az intézmény vezetése, hogy – bár számukra is fájdalmas – de meg kell hozni ezt a döntést.
Szándékukat – élet-, vagyon- és értékvédelmi okokat is felsorolva – időben jelezték az önkormányzatnak, velük egyetértésben kezdtek hozzá a munkálatokhoz. (A cikk alatt olvashatják a szerkesztőségünkhöz is elküldött iskolai nyilatkozatot.)
Még egyszer írom: a fakivágás nem szép látvány, de a kezdeményezők (szakemberek segítségét is kérve) előre gondolkodva, tervezve az új fák ültetéséről, sőt ápolásáról is gondoskodtak.
Azt már e sorok írója teszi hozzá: az utca másik oldalán a fák maradnak, tehát nem egy átgondolatlan írtásról van szó. Ott, maradnak az árnyékot, friss levegőt, szebb utca-képet adó fák, melyeket majd „utolérnek” a most telepítendő fák.
Egyébként a város több utcájában tapasztalhattunk hasonló folyamatokat. Az említett fakivágástól nem messzire, a Tóth József utcában is vágtak ki fákat az elmúlt év(ek)ben, és már erősödik az új telepítés. (A példa a fotók között megtalálható). De említhetnénk a József Attila utcát is. Mindegyik esetben csak az utca egyik oldalán vágták ki a fákat, és azonnal pótolták.
Úgy gondolom, tervszerűen, átgondoltan, a közösségi érdekeket, a város-képi és szakmai szempontokat is figyelembe véve nem lehet gond a fák cseréje – ha csak nem akarunk „harsányan” környezetet védeni.

Vélemény, hozzászólás?