Hírek Kiemelt hírek Szentes

Faültetés – fakanállal

A Szentendrei Skanzenben közel 500 magyar Rotary Klub tag, mintegy 1 500 fát ültetett el október 28-án, ezzel is részt vállalva a Rotary világméretű kezdeményezésében, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

Az idén a Rotary világszervezet 1,2 millió tagja felvállalta, hogy a világ 200 országában minden Rotary Klub tag ültet egy-egy fát, ezzel is kifejezve a környezetvédelem iránti elkötelezettségét és jó példát mutatva szűkebb hazájában. (Hazánkban 1200 tagja és 300 fiatal rotaractosa – leendő rotarys – van a Rotarynak.) A program előzményeként maga a világelnök, Ian Riseley júliusi magyarországi látogatásán ültette el jelképesen az első fát a Skanzenben.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetben helyezkedik el, így különösen fontos területén a flóra és fauna védelme, a faállomány pótlása. A faültetés során az önkéntesek – speciális terv alapján – még  arra is figyeltek, hogy a múzeum nyolc tájegységében, az ott található kiállításokban megjelenő hazai vidékekre jellemző fafajták kerüljenek a földbe.

 

A rendezvény díszvendége, az idei Príma Primissima díjra jelölt, 99 éves dr. Bálint György, mindenki Bálint Gazdája volt, aki mint Rotarysta, mint kertész szakember jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést.

 

Az egész napos programon – “Faültetés,fakanállal” – az ország 53 Rotary Klubja egy-egy régió speciális ételkölteményével kedveskedett a faültetésben résztvevő aktivistáknak. A bográcsba került igazi hagyományos szentesi lecsó, miskolci pincepörkölt, nyírségi töltött káposzta, de mosoni szarvaspörkölt és pilisi vaddisznópaprikás is. Megalakult a „Rotary Hazai Ízek Rajongói Köre”, amely az ételköltemények mellett egy igazi hungarikum, a pálinka jó hírét is szeretné öregbíteni.

Az esemény legfontosabb üzenetét jól kifejezi a Rotary és egyben a faültetés jelmondata is: „Making a difference!” azaz „Változtatni a világon!”

 

Mészáros Zoltán, a Rotary magyarországi kormányzója a szentesi rotarysok faültetésben való részvételéről is beszélt:

F.: M.Z.

 

 

Vélemény, hozzászólás?