Kiemelt hírek Szentes

Fél évszázados jubileumot ünnepelt a Zsoldos

A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum ebben a tanévben ünnepli a jelenlegi épületében folyó szakképzés 50. évfordulóját. Az 1910/11-es tanévben megkezdte működését a Szentesi Községi Kereskedőtanonc Iskola, onnan számíthatjuk a szentesi szakképzés kezdetét.

Eleinte az iskola, 1970-ig nem rendelkezett saját épülettel. Akkor kapott önálló iskola épületet az intézmény: felépült a mai „A” épületük, az akkori Beloiannisz, ma Szent Imre herceg utcán, a gimnáziummal szemközt.

A jubileum alkalmából október 22-én egy rövid megemlékezést tartottak az iskola utcai frontján, melynek keretében visszatekintettek az elmúlt 50 évre, emlékfát ültettek emléktáblát, valamint iskolai tablót avattak.

Az ünnepségen, melyen jelen volt Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja is, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere mondott köszöntőt. Méltatta az iskola oktató-nevelőmunkájának szerepét a város életében – hozzátéve: az iskola mára már a város szerves részévé vált.

Pintér Etelka, az iskola igazgatója röviden felidézte a szentesi szakképzés történetét, kiemelve az utóbbi fél évszázad gyorsan bekövetkező változásait. Nagy jelentős lépés volt, amikor 1992-ben felvette az intézmény a szentesi Zsoldos Ferenc nevét, ezzel is tisztelegve az ő munkássága előtt.

Ma már 16 szakmát, 48 tanteremben tanít 88 iskolai munkatárs. Az elmúlt években megvalósult fejlesztéseknek, különböző népszerűsítő programoknak köszönhetően az iskolában tanuló gyerekek száma nem csökkent érdemben, ami a kedvezőtlen gyermekszületési számok miatt jelentős teljesítmény, sőt a 2020/2021-as jubileumi tanévet jelentős létszámbővüléssel kezdték.

Az előző tanévben jelentős eszközfejlesztést valósíthattak meg, melyekkel emelni lehetett a képzés szakmai színvonalát. A kereskedő ágazat Laurel pénztárgép kereskedelmi rendszert, a gépészet méréstechnikai labort, a hegesztő szakma APOLLO hegesztőszimulátort, a festő szakma GRACO festékszóró komplett rendszert, a gépi forgácsoló szakma Eduturn 200 CNC –t kapott. A beszerzések összértéke 25 millió Ft volt, melyet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum finanszírozott.

Az iskola igazgatója büszke arra, hogy kollégái mindent megtesznek azért, hogy a szerteágazó képzésük sikeres legyen, hogy minél jobban felkészített fiatalokat adjanak a társadalomnak.

Az ünnepség faültetéssel (szilfa) zárult, melyben a tisztségviselők is részt vettek.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és túra/szabadtéri

Ezt követően az épületben, a tanári szoba előtt felavatták azt az iskolai tablót, melyet a jelenlegi munkatársak képe alkot. Bizonyára értékes dokumentumot jelent majd ez az utókor számára is.

Pintér Etelkától külön kérdésre válaszolva megtudtuk, hogy a jubileum tiszteletére összeállítottak egy kiadványt, melyet a közeli napokban vehetnek kezükbe az érdeklődők.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4582860895118365

Vélemény, hozzászólás?