Hírek Kiemelt hírek Térség

Felavatták Attila király szobrát az Ópusztaszeren

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat augusztus 19-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartotta ünnepi megemlékezését, melynek során ünnepi beszédekkel idézték fel Szent István örökségét, és megyei szintű elismeréseket adtak át. (Erről már beszámoltunk: “Államalapításunk ünnepén térségünkbe is jutott megyei elismerés” cikkünkben.)
A díjátadót követően került sor a Megyei Önkormányzat által állíttatott Attila, hun király szobrának avató ünnepségére.
Gémes László elnök rendhagyó ünnepi beszédét egy ismert mondókára építette, melyben kifejezte köszönetét mindazoknak, akik hozzájárultak a monumentális szobor méltó elhelyezéséhez. A szobor mostantól Csongrád-Csanád megye büszkeségeként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejáratánál magasodik.
A Dr. Ciráki F. György által megálmodott szobrot Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány kuratóriumi elnöke segítségével Petró Attila Gávavencsellői vállalkozó felajánlása alapján, Parlag István felvidéki származású szobrászművész készítette.
Dr. Polner Eörs alelnök javaslatára a Megyei Közgyűlés megtárgyalta és jóváhagyta a szobor megyénkben való felállítását. A munkálatokban megyei vállalkozók segítkeztek, volt aki a szállításban, a daruzásban, vagy a talapzat elkészítésében, mások a domb kialakításában, a járda építésében, vagy a terület füvesítésében vettek részt.
Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter ünnepi beszéde Attila király történelmi nagyságáról lenyűgözte a hallgatóságot. Beszédét követően az Emlékpark Ügyvezető Igazgatója, Kertész Péter osztotta meg gondolatait a közönséggel.
A rendezvényt a megyei Alföld-, a Dobbantó- és a Jövőnkért néptáncegyüttesek műsora, majd Bartók Dániel népdal, valamint Szerényi Béla népzenei produkciója színesítették.
A Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara a Himnusz és a Szózat kíséretében segítkezett.
Tiszteletüket kifejezve vonultak fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Hagyományőrző lovasai, akik tradicionális ruházatukban és íjaikkal díszsort álltak a szobor körül.
Alföldi Szabadidő Egyesület – Hód Baranta Szakosztálya Bereczky Bence vezénylésével ostormenettel tisztelgett Attila királyunk szobra előtt.
Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök avatója, és a szalag ünnepélyes átvágása után, a rendezvény folytatásában Steve Savanya koncertje szórakoztatta a közönséget, majd a Nemzeti Park szolgáltatásai nyújtottak szórakozást a látogatóknak.

Vélemény, hozzászólás?