Kiemelt hírek Szentes

Felavatták az Eszperantó hidat

Szentesen, a Széchenyi ligetben május 24-én ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester és Bődi Péter, a kivitelező Integrál Zrt. vezérigazgatója felavatták a régi-új Eszperantó hidat, illetve emlékeztek a 150 éves Széchenyi ligetre.

A rekonstrukció mintegy 80 millió forintba került, nagy része uniós pályázati forrás. A felújítás során – egyes részek anyagain – kívül a híd paraméterei nem változtak. A híd építése során 17 tonna acélszerkezet és csaknem 20 köbméter faanyag épült be, illetve 64 méternyi vibrációs cölöpöt fúrtak le a Kurca medrébe.

A Széchenyi liget fő bejáratánál kezdődő ünnepségen Szirbik Imre polgármester mondott köszöntőt. Beszélt a liget születésének, első évtizedeinek történetéről, majd az Eszperantó híd múltját idézte fel. Megkérdeztük a város vezetőjét:
https://soundcloud.com/szgyors-1/szirbik-i-eszperanto-hid

Berezvai Csilla főkertész röviden a 150 éves Széchenyi liget történetét ismertette, egyúttal kérte a jelenlévőket, rajtuk keresztül a ligetbelátogatókat, hogy főbejárattól a Csallány Gábor Kiállítóhelyig haladva olvassák el ezt a történetet, melynek részleteit a fákon helyeztek el. (Forrás: A liget története – Labádi Lajos ny. levéltárigazgató munkája.)
A Széchenyi Liget egyébként 2007 óta helyi természetvédelmi terület, annak minden „jogosultságával”.

Az ünnepség az Eszperantó híd liget felőli részén folytatódott, ahol a kivitelezést végző cég vezetője Bődi Péter beszélt: nagy büszkeség átadni a hidat, mert sikerült megcsinálni – Szentesen másodszor, egyéb más helyeken pedig már sokadszorra. Az által vezetett cég, az Integrál pedig egy „híd” a két szép alföldi város: Szarvas és Szentes között.

Ezt követően a jelenlévő óvodásokkal együtt, a város polgármestere és a munkát végző cég vezérigazgatója (virágokkal) felavatták az Eszperantó hidat, majd egy-egy (éger) facsemetét ültettek el a híd két oldalán.

Az ünnepségen közreműködött – énekkel, tánccal, verssel – a Klauzál Gábor Általános Iskola 2.b osztálya, valamint Rekettyés Diána 6.a osztályos tanuló, és a Csicsergő Óvoda (Szent Anna utcai) nyuszi csoportja.

 

Az Eszperantó híd avatása

Felavatták az Eszperantó hidat (I.Szentesen, a Széchenyi ligetben május 24-én ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester és Bődi Péter, a kivitelező cég vezérigazgatója, valamint a közelben lévő Csicsergő óvoda gyermekei felavatták a régi-új Eszperantó hidat. Részletekkel később jelentkezünk, a videón viszont már láthatják az avatás perceit.

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. május 24., péntek

Vélemény, hozzászólás?