Kiemelt hírek Szentes

Felavatták Csontváry Emléktábláját

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 165. évfordulóján avatták fel Szentesen, a Napút festőjének domborművét, melyet Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész készített. Szentesen július 5-én, a Kossuth utca 11. számú ház homlokzatán helyezték el az emléktáblát, ahol Csontváry Kosztka Tivadar 1882-1883 között a „Megváltó” patikában élt és dolgozott gyógyszerészként.

Az ünnepség Perczel Tamás, trombita művész-tanár felhívó fanfár szólójával kezdődött.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere köszöntő- avató beszédében azt emelte ki, hogy Csontváry szentesi tartózkodásának megörökítésével, és  az emléktábla elkészítésével több lett a város, több lett a település múltja, és erre alapozva lehet  a jelent és a jövőt építeni.

Ezt követően a város vezetője a dombormű alkotójával, Turi Török Tiborral leleplezte az Emléktáblát.

 

Az emléktábla Terneyné Edit és Perczel Olivérné szervezésében, a város lakóinak adományozásából jött létre. A szervezők emléklapokkal köszönték meg a kiemelt támogatóknak, adományozóknak a hozzájárulását, segítségét.

Az avatón verset mondott Publik Antal, marosvásárhelyi színész, és Paulovics Tamás.

A “leleplezést” követően – a program részeként – a Petőfi Café-ban  Szűcs Ildikó segítségével elevenítették fel Csontváry Kosztka Tivadar életútját, Bánki Éva írónő, az emlékezés egyik kezdeményezője is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?