Kiemelt hírek Szentes

Felavatták Szentes legújabb szobrát

Szentesen a Kossuth utca, Attila- és Baross utcai elágazásánál szeptember 6-án adták át a városban és környékén évszázadokkal ezelőtt megtelepedett bolgárkertészeknek, és az ő munkájukat folytató helyi kertészeknek emléket állító Kertész szobrot.

Az ünnepségen megjelent Chavdar Petkov, a Bolgár Köztársaság Budapesti Nagykövetségének gazdasági attaséja, több városi díszpolgár, a helyi önkormányzat több képviselője, és érdeklődők.

A magyar és a bolgár himnusz elhangzása után Kiss Bercel, és Szőke Benedek, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendékei egy trombita fanfárt adtak elő.

Köszöntő beszédet mondott Szirbik Imre polgármester. Egyebek mellett kiemelte, hogy annak idején menekült betelepültként érkeztek erre a vidékre a bolgárkertészek, és befogadásuk – mára már kijelenthetjük – nagyon hasznos volt. Gazdasági- társadalmi kultúrát honosítottak meg, amely ma már része nemzeti kultúránknak.

Szentesen a történelmünknek emléket állító szobrok mellett a lengyel pilótáknak, és most már a bolgár kertészeknek is van emlékműve – büszkék lehetünk erre, mondta a város vezetője.

Chavdar Petkov bolgár gazdasági attasé megköszönte a szobor létrejöttét, és bizakodását fejezte ki, hogy gazdasági területen is tovább erősödhetnek kapcsolataink.

Beszédet mondott dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt elnök-vezérigazgatója is. Méltatta a bolgárkertészek tevékenységét, ami megalapozta a ma már nemzetközi színvonalú szentesi kertészetet.
Méltatta a szobor létrejöttében megvalósuló összefogást melyben nagyobb részt vállalt a helyi önkormányzat, az Árpád Agrár Zrt., a DÉLKERTÉSZ, a Grow Group Palánta Kft. és Rijk Zwann Kft., és még többen is.
Továbbá méltatta Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek lelkiismeretes és magas színvonalú alkotását.

(A szobrot az erős szél „avatta” fel: idő előtt lefújta a leplet a szoborról.)

Avatási ceremóniaként a szobrot kezdeményező cégek vezetői kezet fogtak az alkotást készítő szobrászművészekkel.

Az ünnepség a szózat hangjaival zárult.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3041382199266250

 

Kertész szobor avatása

Felavatták Szentes legújabb szobrát(Képmelléklettel)Szentesen a Kossuth utca, Attila- és Baross utcai elágazásánál szeptember 6-án adták át a városban és környékén évszázadokkal ezelőtt megtelepedett bolgárkertészeknek, és az ő munkájukat folytató helyi kertészeknek emléket állító Kertész szobrot. Az ünnepségen megjelent Chavdar Petkov, a Bolgár Köztársaság Budapesti Nagykövetségének gazdasági attaséja, több városi díszpolgár, a helyi önkormányzat több képviselője, és érdeklődők.A magyar és a bolgár himnusz elhangzása után Kiss Bercel, és Szőke Benedek, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendékei egy trombita fanfárt adtak elő.Köszöntő beszédet mondott Szirbik Imre polgármester. Egyebek mellett kiemelte, hogy annak idején menekült betelepültként érkeztek erre a vidékre a bolgárkertészek, és befogadásuk – mára már kijelenthetjük – nagyon hasznos volt. Gazdasági- társadalmi kultúrát honosítottak meg, amely ma már része nemzeti kultúránknak.Szentesen a történelmünknek emléket állító szobrok mellett a lengyel pilótáknak, és most már a bolgár kertészeknek is van emlékműve – büszkék lehetünk erre, mondta a város vezetője. Chavdar Petkov bolgár gazdasági attasé megköszönte a szobor létrejöttét, és bizakodását fejezte ki, hogy gazdasági területen is tovább erősödhetnek kapcsolataink. Beszédet mondott dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt elnök-vezérigazgatója is. Méltatta a bolgárkertészek tevékenységét, ami megalapozta a ma már nemzetközi színvonalú szentesi kertészetet. Méltatta a szobor létrejöttében megvalósuló összefogást melyben nagyobb részt vállalt a helyi önkormányzat, az Árpád Agrár Zrt., a DÉLKERTÉSZ, a Grow Group Palánta Kft. és Rijk Zwann Kft., és még többen is.Továbbá méltatta Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek lelkiismeretes és magas színvonalú alkotását. (A szobrot az erős szél „avatta” fel: idő előtt lefújta a leplet a szoborról.)Avatási ceremóniaként a szobrot kezdeményező cégek vezetői kezet fogtak az alkotást készítő szobrászművészekkel.Az ünnepség a szózat hangjaival zárult.Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3041382199266250

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. szeptember 6., péntek

Vélemény, hozzászólás?