Kiemelt hírek Szentes

Felavatták „Szentes város krónikása, igaz ember” domborművét

Az Oppidum Csongrád Alapítvány szervezésében szeptember 8-án Szentesen, a Levéltár folyosóján felavatták Labádi Lajos főlevéltáros, ny. levéltár-igazgató, Szentes Város díszpolgára emléktábláját. Az ünnepségen megjelent Labádi Lajos édesanyja, özvegye és fia.

A megjelent vendégeket Tánczos Roland, a Szentesi levéltár osztályvezető (levéltár-vezető) köszöntötte. Bevezetőjében szólt arról is, hogy Labádi Lajos az Oppidum Csongrád Alapítvány tevékenységében is igen jelentős szerepet vállalt, ezért kezdeményezték a szomszéd település kultúra-barátai az emlékezést.

Ezt követően Kecskés László és Varga Nándor a Csongrádi Versmondó Kör tagjai bemutatták Labádi Lajos életútját, felidézték néhány gondolatát.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntőt mondott a tavaly elhunyt főlevéltárosról, munkásságának a város életében, fejlődésében betöltött szerepéről. Méltatását egy anekdotával zárta, amely Labádi Lajos és Rózsa Gábor muzeológus közötti egyik találkozást említette.

Dr. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettesének gondolatait Hegedűs István osztályvezető tolmácsolta. Az egyetemi tanár – találóan – „memória birtokos”-nak nevezte Labádi Lajost.

Dr. Biernacki Karol, a Csongrád-Csanád megyei Levéltár igazgatója méltatta a főlevéltáros 40 éves, áldozatos, tudományos szempontból is jelentős munkásságát, és megköszönte a kezdeményezőknek és a támogatóknak a hozzáállását.

Dr. Erdész Ádám, a Békés megyei Levéltár igazgatója mondott avató beszédet, melynek során részletesebben kibontotta az emléktáblára felírt szöveget: főlevéltáros, Szentes krónikása, igaz ember.

Ezt követően Dr. Biernacki Karol és Dr. Erdész Ádám leleplezték a domborműves emléktáblát – Dudás Sándor, csongrádi szobrászművész alkotását.

 

A program végén dr. Blazovich László, ny. megyei levéltár igazgató méltatta Labádi Lajos munkásságát, illetve az emlékezés ünnepélyességét.

Az alkotás (amely a Levéltár folyosóján tekinthető meg) az Oppidum Csongrád Alapítvány kezdeményezésére, közadakozásnak köszönhetően, a Szentes Városért közalapítvány támogatásával valósult meg.

Az ünnepségen a zenei betéteket Varga Zsuzsa, Csák László és Vörös János kisegyüttese szolgáltatta.

Szerkesztőségünk Labádi Lajos hangjának rövid felidézésévél emlékezik a mindig barátságos, szolgálatkész interjú-alanyra:
https://soundcloud.com/szgyors-1/labadi-lajos

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4362865240451266

(A szervezők – tekintettel a járványügyi helyzetre – rendhagyó módon, szűk körben tartották meg az ünnepséget. Kérik mindenki megértését.)

Vélemény, hozzászólás?