Hírek Szentes

Félelmetes rohamcsónakok cikáztak Szentesnél a Tiszán

Folyami gyorsnaszádokkal erősíti hajóparkját a Magyar Honvédség.
 
A vietnami háború tapasztalatai alapján, kommandós bevetésekre kifejlesztett, folyami gyorsnaszádot tettek vízre amerikai katonák a magas vízállású Tiszán a hónap közepén, a honvédség szentesi vízi gyakorlóterén.

A február végén kezdődött kéthetes, közös kiképzésen részt vevő, SOC-R típusú hajók az amerikai hadsereg kötelékébe tartoznak, de hamarosan a Magyar Honvédségnek is lesznek ilyen naszádjai. Májusra várhatók az érkezésük – írta a hirado.hu.

A hajókat az amerikaiak térítésmentesen adják, a honvédségnek csak a felújítás és a szállítás költségeit kell állnia.

A mostani kiképzés célja a magyar katonák felkészítése az új típus üzemeltetésére.

“A harcászati mozzanatoknál a nappali, éjszakai végrehajtás, partmegközelítés, a különleges műveleti csoportoknak a kirakása, kiemelése. Mindezt akár úgy is, hogy az ellenséggel közvetlen tűzharcban vannak – ezeket gyakorolták” – magyarázta Virágos-Kis Sándor osztagparancsnok.

A kifejezetten folyami műveletekre tervezett, 10 méter hosszú, páncélozott hajónak kivételes a tűzereje: öt géppuskaállványa van. Mozgékonyságáról egy 880 lóerős, vízsugár-hajtómű gondoskodik.

Végsebessége eléri a 80 kilométer per órát. A folyami gyorsnaszádok hadrendbe állításával tovább erősödik a Magyar Honvédség műveleti képessége.

Fotónk: honvedelem.hu.

Vélemény, hozzászólás?