Hírek Kiemelt hírek Szentes

Felolvasó est a könyvtárban

A Krúdy Gyula Baráti Kör május 18-án ismét felolvasó estet rendezett Szentes Városi Könyvtárban.
Ezúttasl Molnár Ferenc: A doktor úr, Csurka István: Döglött aknák, Herczeg Ferenc: Péter és Pál című műveiből olvastak fel részleteket a baráti társaság, valamint a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai.
Molnár (Neumann) Ferenc (1878–1952) író, drámaíró, haditudósító, aki idehaza és Amerikában egyaránt kora ünnepelt szerzője volt. Első önálló színpadi műve A doktor úr című bohózat volt, amely nagy sikert aratott az 1902. novemberi Vígszínházbeli bemutatón.
Csurka István (1934–2012) – kétszeres József Attila-díjas író, dramaturg, politikus. Irodalmi munkásságát elsősorban drámaíróként folytatta. Döglött aknák (1971) dráma. Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, s egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten – mint állítják – a politikai helyzet áldozatai.
Herczeg Ferenc (1863–1954) – író, színműíró, újságíró, az MTA tagja és másodelnöke, 1904-től 1919-ig a Petőfi Társaság elnöke. A Horthy-korszak legnépszerűbb írója, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője és a Magyar Revíziós Liga elnöke volt. Péter és Pál című műve egy drámai jelenet, mely 1924-ben jelent meg nyomtatásban.
Szereplők: Tímár Ferenc, Tóth Sándorné, Bodrogi Ágnes, Horváth Istvánné, Horváth István, Mihály Béla, Mokbelné Bacsa Anna, Dragon Lajos és Sávai Mária.
A felolvasó est programját összeállította és rendezte: Dr. Horváth György.

Vélemény, hozzászólás?