Hírek Kiemelt hírek Szentes

Felolvasó est a balett megújítójáról

A Szentes Városi Könyvtár a Szentes-Csongrád Rotary Clubbal közösen március 7-én felolvasó estet szervezett a könyvtárban, ahol minden idők legkiválóbb férfitáncosának, a cári oroszországi születésű, lengyel származású balett-táncosnak, Vaclav Nyizsinszkijnek az életét igyekeztek közelebb hozni az érdeklődő közönséghez.

 

Fotó: Wikipédia

Nizsinszkij függetlenül a nem is táncosra jellemző külsejétől (alacsony volt, egyáltalán nem karcsú lábú, és túlzottan fejlett volt az izomzata) a színpadon teljesen megváltozott, könnyedség, kifinomult kellem és a stílus tökéletes megértése jelent meg az alakításaiban. Elkápráztatta nézőit legendás ugrásaival, azzal a képességével, hogy elhitette: a levegőben lebeg. Rendkívüli átváltozó képességgel, kiváló mimikával rendelkezett. Miközben a színpadról mágikus hatást árasztott, az életben hallgatag, barátságtalan ember volt.

A világhírű, a balettben új stílust hozó művész életének magyar vonatkozásáról is szó esett: a korának népszerű színésznő, Márkus Emília lánya, Pulszky Romola volt a táncos felesége. Többször jártak, illetve ideiglenesen éltek a művésznő tágas budai villájában.

 

Fotó: Wikipédia

 

Életének második felében már mentális zavarokkal kezelték, ekkor már csak nagyon ritkán lépett fel, majd a kibontakozó elmebaja megakadályozta fellépéseit. Mindezek ellenére művészete alapjaiban újította meg a balettet, emléke a színpadi művészetek egyik örök legendájaként él tovább – ezért is szerkesztett egy kulturális programot ebben a témában dr. Horváth György. A művész naplójából, levelezéséből Mihály Béla olvasott fel részleteket, valamint az internet segítségével rövid, korabeli tánc-film részleteket, illetve fotókat prezentált Tímár Ferenc.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?