Hírek Kiemelt hírek Szentes

Felújították és felszentelték az elesett katonák Sírkertjét

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szentesi Szervezete, a Szentes Város Önkormányzata, a Szent Anna Plébánia és 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közös szervezésében október 31-én a Kálvária Temetőben ünnepélyesen felszentelték az Első Világháborúban életüket vesztett Katonák felújított Sírkertjét.

 

 

Móra József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szentesi Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd beszélt az emlékhely felújításának hátteréről. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalához szükséges költségvetési eszközök biztosításáról szóló kormányhatározatban kapott felhatalmazás alapján kiírt pályázatán a Szeged- Csanád megyei Püspökség nyert anyagi forrásokat a területén található első világháborús hadisírok és emlékművek rendbetételére, és ebbe került a szentesi temetőben található, 1923-ban átadott emlékmű, illetve annak helyreállítása.

Szirbik Imre polgármester arról beszélt köszöntőjében, hogy a város életében nagyon fontos esemény az emlékhely felújítása. Beszédének végén így fogalmazott:

 

 

Az Emlékművet, illetve a Sírkertet dr. Gruber László, a Szent Anna Egyházközség plébánosa szentelte fel.

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományában tevékenykedő Papp István főhadnagy, történész idézte fel röviden a „Nagy Háború” eseményeit, és méltatta a renoválás és az emlékezés jelentőségét.

Beszédét így fejezte be:

 

 

Ezt követően a helyi műszaki alakulat díszegysége sortűzzel emlékezett az elesett katonákra, Perczel Tamás trombitán eljátszotta az Il silenzió-t.

Az avatás végén az önkormányzat, a Szentesi Járási Hivatal, a rendvédelmi szervek, a pártok és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a felszentelt Sírkert emlékművét.

 

A program során Balla Tibor Arany páva díjas népzenész első világháborús katonadalokat játszott tekerőlanton.

Feltétlenül szólni kell arról is, hogy rendbe tették, a közvetlen a Sírkert mellett található, a II. Világháborúbún elesett névtelen katonák emlékhelyét is.

 

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?