Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

Fenntartható karácsony

Támogatott tartalom

Hogyan lehet az ünnepek közeledtével a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe venni? Fontos, hogy ilyenkor is próbáljunk meg tudatosan készülni és ne csak megszokásból vásárolni. Sokak félnek tőle, de a környezettudatos karácsony fenntartása egyszerűbb, mint gondolnánk. Tény, hogy az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik a háztartásokban, mint az év többi napján. A környezettudatosság nem igényel sok extra kompromisszumot, csupán egy kis odafigyelést. Egyszerű és kis változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot teremthetünk meg, amivel nemcsak a bolygónkért tehetünk sokat, hanem a gyerekeknek is jó példát mutathatunk.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével megmarad a karácsony varázsa, de mégis környezetbarát megoldásokat használunk.

  1. Ajándékozzunk élményt például színház, mozi, jégkorcsolyázás stb., ezáltal közös időtöltést is adunk. Gondolkodhatunk akár egy utalványban (például kozmetikai, fodrász, masszázs, stb.) is, amellyel a helyi kisvállalkozókat is támogatjuk.
  2. A boltokban rengeteg édesség kapható, de szuper program gyerekekkel közösen sütni például mézeskalácsot, amelyből akár a fenyőfára is tehetünk, így csökkentve a műanyag díszek számát.
  3. Tervezzük meg az ünnepi menüt, ezáltal a helyi piacon és csomagolásmentes boltokban is be tudjuk szerezni a hozzávalókat.
  4. Az ünnepi asztal terítésénél használhatunk textilszalvétát, amely elegáns is, azontúl, hogy környezetbarát.
  5. A csomagolásnál használjunk újrahasznosított csomagolóanyagot, műanyag masnik helyett díszíthetjük tobozokkal és szárított naranccsal, natúr spárgával.
  6. Ha szükséges ragasztani, akkor használjunk papír ragasztószalagot a cellux helyett.
  7. Ajándékozhatunk saját magunk által készített termékeket, nagyon kedves ajándék lehet például egy házi szörp, házi keksz vagy lekvár is.
  8. A boltokban sokszor előre műanyagba csomagolt termékek helyett válasszuk inkább a kézműves termékeket például kézműves szappan vagy natúr kozmetikum.
  9. A fények sokaknak elengedhetetlen része a karácsonyi hangulatnak, ilyenkor használjunk ledes izzókat és újratölthető elemeket.
  10. A megmaradt ételeket ne folpackba és alufóliába csomagoljuk, hanem használjunk ételtároló dobozokat.

 

A karácsonyi varázslat és örömszerzés fontos része az évnek, nem kell sokba kerülnie sem a pénztárcánknak, sem pedig a bolygónknak.

Ha Ön is szeretne többet megtudni a környezetbarát megoldásokról és lenullázná villanyszámláját, akkor nézzen körül a www.optimumsolar.hu honlapon és kérje díjmentes ajánlatunkat már ma!

Vélemény, hozzászólás?