Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Fergeteges Alföld Gála

Ahogy már megszokhattuk tőlük, az Alföld Néptáncegyüttes ismét elkápráztatta közönségét karácsonyi gálaműsorával. A táncosok hónapokig készülnek erre a műsora, ahol évről évre mindig valami újdonsággal rukkolnak elő. Idén, a Tegnapból holnapba című előadáson az autentikus néptánc és a modern táncszínház is megjelent a színpadon. A közönség vastapssal jutalmazta az együttest, akik ma még egyszer előadják műsorukat.

navigate_before
navigate_next

Az est a Galli János Általános Iskola 3.b osztályosainak dalával indított, amelyet a MásKép zenekar tagjai, Pigler-Bagi Hajnalka, Pigler András és Góg József tanítottak be. Ezután egy kis ízelítőt kaptunk abból, amit nyári moldvai tanulmányutukon lestek el az együttes tagjai autentikus táncosoktól.

Ezután a hagyományokhoz híven Bedő Tamás polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe a műsort, kiemelve, hogy a város büszke az Alföld Néptáncegyüttesre és a továbbiakban is minden támogatást megad ahhoz, hogy fejlődhessenek.

A Tegnapból holnapba című előadás első része a régi falusi életbe engedett bepillantást: a fiatal férfiak legénykedése a kocsmában, a pataknál ruhát mosó lányok mezítlábas körtánca, a falusi gyerekek játékai mind megjelentek a táncokban, csakúgy, mint a párkeresés, de a tréfálkozás sem maradt el. A kíséretet a Suttyomba zenekar szolgáltatta.

Megfér-e együtt a rockzene és a népzene, a néptánc? Erre a kérdésre már a 80-as évek óta, az István, a király sikere óta tudjuk a választ. Az előadás második felében az Alföld Néptáncegyüttes igazi táncszínházi hangulatot hozott nekünk: a szentesi Black Five együttes dolgozott fel népzenei motívumokat is tartalmazó modern dalokat, amelyekre Újszászi András, a nemrég állami kitüntetésben részesült csongrádi származású táncművész és Kókai Tímea készített koreográfiákat. A műsor fináléja az augusztus 20-án, a Borfesztiválon már nagy sikert aratott Piros bicikli volt, amelyet a közönség szinte tombolva fogadott.

A Tegnapból holnapba című gálaműsor az Alföld Néptáncegyüttes ma este 18 órakor még egyszer előadja, mindenkit szeretettel várnak a Sághy tornacsarnokában.

Vélemény, hozzászólás?