Hírek Kiemelt hírek Szentes

Fontos napirendek: költségvetés, rendőri munka, választások

A Szentesi Önkormányzat Képviselő-testülete február 22-én tartotta meg idei második soros ülését a Városháza dísztermében. A tanácskozás határozatképes volt, csak Hevesi-Tulipán Edit képviselő hiányzott – igazoltan. Az ülésen jelen volt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, és dr. Piros Attila r. dandártábornok, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.  

 

Farkas Sándor a szentesi képviselői tanácskozáson

A képviselők összesen 22 előterjesztést tárgyaltak. Legelőször az április országgyűlési választásokkal kapcsolatos személyi kérdésekről határoztak.

Elfogadták az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait:

Dr. Bertók Gyula ügyvéd

Dr. Kicska Zoltán ügyvéd

Dr. László Ferenc ügyvéd

és póttagjait:

Kovács Attila (Pollák A. Szakgimnázium ig.) és Udvari István (Bartha J. Kertészeti Szakképző Isk. ig.)

Az ünnepélyes eskütételükre az alakuló ülésükön kerül sor.

Megválasztották a szavazatszámláló bizottságok tagjait és a póttagokat. Itt dr. Sztantics Csaba, a Szentesi Választási iroda vezetője megjegyezte, hogy örvendetes módon sokan jelentkeztek a nagy társadalmi programban való aktív részvételre.

 

A testület megtárgyalta a ’Szentes Város közrendjének, közbiztonságának alakulásáról – 2017’ előterjesztést. A 20 oldalas anyag mellé szóbeli kiegészítést tett Balogh Szabó Imre r. ezredes, a helyi kapitányság vezetője.

 

Többek között kiemelte: nagy előrelépés, hogy érezhetően csökkent a lopások és a rablások száma. Emelkedett a közterületen eltöltött szolgálati órák (53501) száma. Csak két panasz érkezett rendőri intézkedéssel szemben, az kivizsgálták. A bűnmegelőzési tevékenységük „eljut” minden korosztályhoz: az óvodásoktól a nyugdíjasokig.

 

A gondok és a hatékonyabb megoldásra váró feladatok között említette a gépkocsi feltörések számának csökkentését, a kábítószer terjesztők visszaszorítását. Nem nagyok ezek a számok, de jelentősen befolyásolják a lakosság szubjektív biztonság érzetét.

 

Piros Attila, megyei főkapitány így kezdte hozzászólását: nem elégedett a kétségtelenül szép számokat felmutató szentesi rendőri tevékenységgel, mert a legjobb mutatóknál is el lehetne érni még jobbat.

 

Piros Attila rendőr- főkapitány

 

Viszont azt is hozzátette: ha nem a saját, hanem a főkapitányi véleményét hangsúlyozza, akkor viszont úgy értékel: a bemutatott számok alapján biztonságos város Szentes és a járás.   Felmerülő kérdésekre válaszolva elmondta, hogy szerinte alacsony szintű a város kábítószer-fertőzöttsége de még lehet csökkenteni.

Kijelentette: a szentesi rendőrök – a 2017 és a 2018-as januári mutatókat összehasonlítva – kiváló teljesítményt nyújtottak. Például a vizsgált időszakban, létszámnövekedés nélkül, 30 %-al növelték a közterületi szolgálati órák számát.

 

 

A rendőr-főkapitány, az éppen a szentesi képviselők asztalán lévő (részben) másik előterjesztés kapcsán elárulta: megyei, rendszerszintű térfigyelő kamera-rendszer kiépítésén dolgoznak, hogy a „néma tanú” még jobban szolgálja az állampolgárok közbiztonságát.

A képviselők hozzászólásaikban dicsérték, illetve támogatásukról biztosították a szentesi rendőrség munkáját. Végül egyhangú döntéssel elfogadták az előterjesztést, külön határozatban megköszönve a Szentesi Rendőrkapitányság valamennyi munkatársának a tevékenységét.

A képviselők megtárgyalták és elfogadták a 2018-évi városi költségvetést is, ezek legfontosabb mutatói:

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?