Kiemelt hírek Szentes

Formálódó Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája rendezvényt az idén június 23-án rendezték meg országszerte –mint már évek óta,  a Szentesi Koszta József Múzeum is csatlakozott a sorozathoz.  Ezen a napon hazánkban összesen 450 intézmény közel 2500 programmal kedveskedik a kulturális életben elmerülni, éjszakázni vágyóknak.

Minden évben van egy központi gondolata a programoknak, az idei a Családok évéhez kapcsolódik. Ami összeköt: Család és Kultúra – ezzel a sokfelé elágazó, megannyi értéket, mint amennyi felfedezendő titkot rejtő mondathoz kapcsolódott például Szentesen a Rózsa Gábor téren, a Fridrich János Fényírdánál Ari Ilona, amatőr családkutató előadása a Családfakutatásról, vagy „a Család a képzőművészetben” című előadás.

Minden múzeum – így a Koszta József Múzeum – történetében is szerepel egy vagy akár több fontos család, akinek szerepe és jelentősége köré múltat és jelent is fel lehet építeni.

A szentesi program szervezői azt vallották és vallják, hogy a család az az egység, amelyet meg tud szólítani egy múzeum: nagyszülő unokájának, a szülő gyermekének tanítja meg, hogy egy múzeumban ne csak nézzen, hanem lásson is.

 

 

A Múzeumok Éjszakája szentesi programjának több megkezdett és formálódó hagyománya van, így álltak össze a helyi események, helyszínek. A már hagyományos elemek közé tartozott az idén is a  koszorúfonás, egyedi tárlatvezetések, „élő” társasjátékok, különleges témákat feldolgozó előadások, a tűzzsonglőrök bemutatója.

 

 

 

Többek között a gasztronómia jellegű előadások, művészek bevonása a kézműves foglalkozások megtartásában az újszerű kezdeményezésekhez tartoznak.

A Múzeumok Éjszakáján közreműködtek: Major Anna grafikusművész, dr. Basics Beatrix művészettörténész, dr. Béres Mária régész, a KJM igazgatója, Kékegyi Dorottya (Dorka Fűszerháza), a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány és a Spiral Flames Tűzzsonglőr Társulat.

 

Fotók: Lantos Imre és Nagy Zsolt

 

 

Vélemény, hozzászólás?