Kiemelt hírek Szentes

Frenetikus koncert – 200 évet és 200 km-t utazva

A Zene-Világ-Zene koncertsorozat keretében  október 19-én Pál István Szalonna és Bandája adott koncertet Szentesen, a Lajtha László Alapfokú Művészeti iskola nagytermében.

A sorozatot szervező Hangversenyközpont már évek óta részt vállal a nemzeti ünnepeink méltó megünneplésében – így történt ez most is, amikor a Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar, „200 évet és 200 km-t utazva megjelenítette” a Kárpát-medence népi kultúrájának legnagyobb értékeit.

A program pedig ünnepi volt, és emellett lehetőséget nyújtott a a kikapcsolódásra, a művelődésre, az élményszerzésre.

A koncerttermet zsúfolásig megtöltő közénség egy frenetikus előadást láthatott, látványos és valódi örömzenélésnek lehetett részese. A zenekari tagok szinte mindegyike lehetőséget kapott, hogy szólistaként is szerepeljen, ez alapján (is) kijelenthetjük: hangszerük virtuózai ők. Nem szeretnénk bárkit is kiemelni (azért talán lehetne), ezért inkább azt írom:  külön-külön is, és együttesként is lenyűgözték a hallgatóságukat.

Mégis megemlítem Liszt Ferenc-díjas zenekarvezetőt, Pál Istvánt, aki egyszerűen, őszintén vezette együttesét, és magát a műsort – lebilincselő volt.

És amikor a néző már azt hitte ezt nem lehet fokozni, akkor a zenekar közös éneklésre kérte közönségét (A csitári hegyek alatt..), és együtt énekeltük ezt a közismert, de ritkán felcsendülő népdalt. (Ami tetszett még: nem az énekeltetés, hanem a közös éneklés volt a banda célja.)

A koncert méltó része volt az 1956- os forradalom évfordulójához kapcsolódó szentesi emlékezéseknek.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?