Kiemelt hírek Szentes

Gasztronómia emlékek bemutatója a kultúra napján

A szentesi Péter Pál Polgárházban január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című kiállítás. A szép számú megjelentet Farkas László Róbert, a kiállító helyet üzemeltető Koszta József Múzeum igazgatója köszöntötte.

A tárlatot, amely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása Kiss Imre, a fővárosban található szakgyűjtemény irányítója nyitotta meg.

Ismertette a szódavíz rövid történetét, amely felvilágosodás koráig nyúlik vissza, ekkor próbálkoztak először előállításával. Joseph Priestley angol pap volt az első 1767-ben, aki először elegyített szén-dioxidot vízzel, hat évvel később pedig a genfi Jacob Schweppe hatékony, viszont titokban tartott módszert talált fel a nagyipari gyártáshoz. Az első szifonfejet 1813-ban Charles Plinth tervezte, és szabadalmaztatta.

A sorból a magyar Jedlik Ányos sem maradhat ki, aki már 1826-ban elért újszerű eredményeket a szódavíz létrehozására, s nevéhez fűződik az iparilag előállított szénsavas víz feltalálása.

Bánffi István, szegedi szikvíz-készítő a szóda gyártás néhány titkával ismertette meg a résztvevőket. Ezután dr. Mód László néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a Vincze Borlovagrend tagja a fröccs történetéről, különös tekintettel a bor és a szóda arányai közti különbségekből fakadó érdekességekről szóló előadást, majd kóstolót tartott.

https://www.facebook.com/szentesigyors/videos/230039041207846/?t=2

A vendégek a program keretében megkóstolhatták a hódmezővásárhelyi Kiss Beáta sajtkészítő termékeit, többek között a hagyományos és az aszaltszilvával töltött parenyica, camembert, vagy az ementáli sajtokat.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?