Szentesen, a Galéria Kávéház és étteremben október 27-én Poszler György tanár beszélgetett Cserna-Szabó Andrással, József Attila-díjas íróval, újságíróval legújabb könyvéről: „77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete”. Sokan eljöttek, családtagok, barátok, szaktársak, ismerősök, szakemberek, érdeklődők. Csevegés közben, csak úgy mellékesen, elkészült egy különleges, olasz pacal.
Főzés közben számos érdekes gondolat született, ezek közül néhány:
+ ha valami bekerül a magyar konyhába, abból előbb-utóbb pörkölt lesz, „így járt” a pacal is. Pedig legalább 77 féle módon el lehet készíteni – a szerző ennyit biztos tud.
+ a magyar kultúrának nem része a gasztronómia, miért? Példákkal illusztrálta az író az állítását. /Ekkorra már olajon pirult a vöröshagyma, a fokhagyma./
+ a gasztrotörténeti alapos és mélyre ható betekintést kaptunk: mi is a pacal?
+ a pacal története – „a pacal őshazája Dunapataj”- ma már beigazolódott: nem a szegények étele. /Az edénybe belekerült a sárgarépa, némi kis tört paradicsom:/
+ Rézi néni szegedi „konkrét” szakácsnő – „miért nincs még szobra Szegeden?”
+ a receptkönyvek több száz éves históriájába kaptunk bepillantást.
/Az edénybe került a pacal, és már többedik alkalommal némi fehér bor/.
+ megtudhattuk mi a lényeges különbség a milánói és a firenzei pacal között
+ a saját könyvéről elmondta: nincs benne semmi írói fantázia, csak a valóság.
Mintegy negyvenöt percig folyt a beszélgetés (nagyon gyorsan telt az idő), ennyi idő alatt elkészült az olasz pacal Cserna-Szabó András módra. Befejezésként elhangzott: lehet enni, könyvet venni, dedikáltatni.
Végül a szerző még elmondta az általa készített pacal receptjét, és kínálta főztjét. (Készült az étterem konyhájában is az olasz pacalból, így mindenkinek jutott – önköltséges áron.)
Poszler tanár úr így zárta a program hivatalos részét: kötelező jól érezni magad!!!
És így is történt!
Képgaléria: