Kiemelt hírek Szentes

Gobelinek a könyvtárban

Szentesen, a Városi Könyvtárban október 29-én nyitották meg Bernátné Török Mária gobelinjeiből válogatott kiállítást. A megjelenteket és az alkotót Szekeres-Dancsó Mónika, a könyvtár helyettes vezetője köszöntötte.
A tárlatot Szemerédi Endréné, a Szentesi Művelődési Központ Kézimunka Szakkörének vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Először a kiállítóhoz fűződő hét évtizedes barátságukról beszélt, amely az általános iskola kezdeteitől kelteződik, és azóta is tart, így nagyon hasonló az ízlésviláguk, érdeklődési körük.
Szólt arról is, hogy milyen fontos az emberek életében, hogy idősebb korukban, az aktív munkától távolodva is találjanak maguknak értelmes elfoglaltságot. Erre a legcélravezetőbb és hasznos kikapcsolódást nyújt a képzőművészet, a kézimunka, vagy például a gobelinhímzés.
Ezt követően a nem könnyű gobelinhímzés fortélyait ismertette, melynek alapöltése a keresztöltés balról jobbra dőlő fele (vagyis: félkeresztöltés). Sűrűn egymás mellé, az alapanyagot befedve kell ölteni. Mindig balról jobbra haladnak vele, a hímzendő munkát nem forgatják munka közben, így a dőlésirány azonos lesz. És még sok titkot elárult…
Végül megszólalt maga a gobelinhímző Marika, aki már több mint 40 éve műveli a kézimunkának ezt az ágát. Nagyon szereti, mert úgy látja sokaknak okoz örömet munkáival, amelyet néha oda is ajándékoz közeli ismerőseinek.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér
A megnyitón közreműködött Dömsödi Teréz (vers), Takács Gabriella művész-tanár (fuvola) és tanítványa.
A kiállítási november 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Vélemény, hozzászólás?