Hírek Kiemelt hírek Szentes

Gróf kisasszonynak köszönheti létét Árpádhalom

A Szentes Városi Könyvtárban december 8-án mutatták be Pálinkó Máté: Árpádhalom község története I. című kötetét. A szerzővel Szarka Attila, a gr. Károlyi Fernanda Falúfejlesztő és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke beszélgetett.
Árpádhalom község története címmel még 2019-ben jelentetett meg könyvet az önkormányzat, ami az első olyan kiadvány, ami a település régmúltjával, őseivel, alapításával, a közelmúlt történéseivel és röviden a jelenével is foglalkozik. Sallainé Gresó Klára, a könyvtár igazgatónője említette, hogy a pandémia miatt húzódott el a könyvpremier.
Először Pálinkó Máté (mindszenti) történész ismertette a község (vele összefüggésben a környező települések) történetét, benne a gróf Károlyi család egyes tagjainak meghatározó szerepét. Egyebek mellett Gróf Károlyi Alajos lánya, Károlyi Ferdinanda 1897-98 folyamán klasszicizáló, eklektikus stílusú kastélyt építtetett a faluban, ami a település erősödéséhez is vezetett. Az eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és egyéb mellékhelyiségekből álló kastély a háborúkat szinte minden károsodás nélkül átvészelte. Az épület ma művelődési ház, iskola és könyvtár.
A könyvvel kapcsolatban a kötet szerkesztője (és mint egyik szerzője) elmondta, korábban még nem járt a településen. Amikor a felkérést elvállalta, elgondolkozott, hogy mit lehet írni egy kis faluról. – Miután beleástam magam a témába, kiderült, hogy Árpádhalom kis település ugyan, de nagy történelemmel – fogalmazott.
A kötet régészeti részét az azóta már elhunyt Lajkó Orsolya muzeológus, írta meg, aki még régészhallgatóként egy egyetemista társával Árpádhalomról írta a szakdolgozatát. Az akkori terepbejáráson közel egy év alatt több mint 50 felszíni régészeti lelőhelyet azonosítottak be, amiből 34 Árpád-kori.
Bede Ádám történész, régész, kurgánkutató a község és az azt övező vidék halamiról írt a könyvbe. Többek között a község névadó kurgánja, az Árpád halom története is olvasható a könyvben.
Szarka Attila a könyv megírásának „ötletéről” beszélt (akkor még, mint polgármester), és találkozásával a szerzővel, valamint a kiadás előzményeiről. Az is felvillantotta, hogy a kötet számos újdonságot tartalmaz, amiről a helyiek még nem is hallottak.
A kötet elsőre 100 példányban jelent meg, de a szentesi bemutatóra más annak második kiadását hozták el. Második kötet is várható, mert még vannak kutatásra érdemes területek – véli Szarka Attila.

Vélemény, hozzászólás?