Hírek Szentes

A gyermek fejlődése jelzi az oktatás minőségét

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság augusztus 28-án, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg tanévindító előadását. A hagyományok szerint ilyenkor, az új tanév előtt néhány fontos pedagógiai kérdésre irányítják a pedagógusok figyelmét. Ezúttal Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola főiskolai mestertanára tartott előadást.

/A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda (ahol az előadó tanít), a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolájának fenntartásában működő köznevelési intézmény.

A főiskola önálló szervezeti egységeként biztosítja a szarvasi pedagógusképző kar képzésében az óvodapedagógus és tanító, tanár szakos hallgatók gyakorlati képzését, módszertani felkészítését. A keresztény szellemiségű intézmény érték- és gyermekközpontú pedagógiájával a hazai pedagógusképzés ismert és elismert gyakorlóintézménye./

Bíró Gyula beszélt a Köznevelés törvény aktuális kérdéseiről, majd a köznevelés több szegmensére is kitért. Többek között részletezte az óvodák és iskolák közötti összefüggősségeket, a közöttük kialakítható szoros kapcsolat fontosságát.

Hangsúlyosan szóvá tette, hogy még mindig kevés a férfi a nevelők között, és számos problémát felvet a közoktatásban, melyek megoldása jelentős előrelépést eredményezhet.

A jól működő, sokak által elfogadott iskola alapja a jó pedagógus – mondta, de azonnal kérdezett is: ki a jó pedagógus?  A szakirodalom nyolc kompetenciát és 62 indikátort említ, ennél azért egyszerűbb választ is adott a mestertanár: nemcsak a tudását, a szeretetét is a tanítványainak adja. (Rátz László, a Budapesti Evangélikus Gimnázium volt matematikatanárának példáján keresztül mutatta be.)

Az előadásban tág teret kapott pedagógusképzés jelentősége, annak átalakítása.  Nem egyforma pedagógusokra van szükség, hiszen a gyerekek sem egyformák. Van, ahol fejleszteni kell, van, ahol tehetséget kell gondozni, mindkettő speciális képességeket kíván. A tanárképzésben jelentős mértékben növelni kell a gyakorlati képzés arányát.

 

 

Kapcsolódó program:

Szeptember 3-án, 10 órakor a Szentesi Szent Anna templomban a pedagógusokért mondanak szentmisét.

 

 

Vélemény, hozzászólás?