Kiemelt hírek Szentes

Ha már jönnek: mit kell tudni a gólyákról?

Kedves madarunk a fehér gólya címmel dr. Bod Péter ornitológus, a helyi kórház ny. igazgatója, a Városért Emlékérem tulajdonosa tartott előadást a Szentes Városi Könyvtárban. A március 29-én rendezett, képekkel illusztrált programon szó volt az előadó életpályájáról, az ornitológia felé fordulásáról, a madarászok tevékenységéről.

Természetesen a legtöbb szó a fehér gólyáról esett, arról a madárról, aki nem teljesen fehér….

A fehér gólya nem csak a magyar nép kedvelt madara, hanem elterjedési területe nagy részén szeretik az emberek és különféle hiedelmeket is kötnek hozzá. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában.

A közkedveltség ellenére a faj állománya mindenhol alatta marad a száz évvel ezelőtti nagyságnak, különösen Nyugat-Európában. Jelenlegi magyarországi állománya is csak harmada az 1940-es évekből ismert fészkelő párok számának. Az elmúlt évek felmérései szerencsére a gólyaállomány stabilizálódását, helyenként növekedését mutatták ki szerte Európában.

Az 1974-es megalakulása után a Magyar Madártani Egyesület, a későbbi Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tagjai – mint dr. Bod Péter is – aktívan bekapcsolódtak a felmérésbe.

Bod Péter számos fajt figyelt meg ornitológusi tevékenysége során, de mindig a gólya maradt  a kedvenc madara.

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?