Csongrád Hírek

Hagyományőrző Szüreti Mulatság Bokroson

szüreti bál

Az első fényképes bizonyítékok szerint az 1920-as évekre nyúlik vissza a Bokrosi Szüreti Mulatságok hagyománya. Újjáélesztve, idén kilencedik alkalommal rendezték meg a tradícióknak megfelelően a szervezők.

Ungerbauer Anikótól, az egyik főszervezőtől megtudtuk: egyre népszerűbb, egyre többen vesznek részt a rendezvényen. Szeptember 30-án 800-an mulattak a hatalmas rendezvénysátorban a Bokrosi Művelődési Ház mellett.  Az előkészületekben közel 100 bokrosi segítő vett részt, köztük a Bokrosi III. számú Nyugdíjas Klub tagjai is segítettek: fűzték a terményeket a szervezőkkel együtt, melyekkel a csőszjáték egyik legfontosabb kellékét, a tánctér fölé felfüggesztett hálót díszítették.

A program már kora délután elkezdődött a palotásruhákba öltözött csőszleányok, és a betyáros népviseletben lévő csőszlegények fúvósokkal kísért, lovas fogatos felvonulásával, táncával Bokros utcáin. A fiatalokat az ott lakók lelkesen kínálták a süteményekkel, itallal. A hagyományos szőlőkoszorút a felvonulás végeztével aztán meg is szentelték a helyi Szent László templomban. A legkisebbek is kivették a részüket a mulatságból, a falu központjában a bokrosi ovisok és iskolások is műsorral, tánccal kedveskedtek a szép számmal összegyűlt érdeklődőknek. Az esti báli programból természetesen nem hiányozhatott a hagyományos csőszjáték, melynek lényege a tánctér fölé aggatott termények lopása, amelyet a csőszpárok voltak hivatottak megakadályozni. Ha szemfülesek voltak, és sikerült tolvajt fogni, annak büntetését a jegyzők szabták ki. A csőszpárok kiválasztásánál fontos szempont, hogy legalább a pár egyik tagjának bokrosi kötődésűnek kell lennie. Idén 12 csőszpár volt. A fiatalok körében egyre népszerűbb részt venni ennek a helyi hagyománynak az őrzésében. Összesen mintegy ötvenen öltöztek be és éltették a csőszjátékot.

A hagyományok szerint éjfélkor árverésre bocsátják az öregcsősz botját, valamint a megszentelt szőlőkoszorút. A csőszjátékból és az árverésen befolyt összegből a falu szépítéséhez járul hozzá a Bokrosi Hagyományőrző Egyesület.

A Hagyományőrző Szüreti Mulatságot az Egyesülettel karöltve lelkes bokrosi fiatalok és olyan bokrosi idősek szervezik, akiknek többsége már fiatal korukban is részt vett az akkori bálokon. A rendezvény mottója: a hagyományőrzés mindenek felett.

 

szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
szüreti bál
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?