Hírek Szentes

A hajléktalanszállóból a Vajdahunyad várba….

A Belügyminisztérium immár harmadik alkalommal szervezte meg az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást a Vajdahunyad várában. A szeptember 22-23-án megrendezett eseményen 115 közfoglalkoztató és 17 szociális szövetkezet mutatja be közfoglalkoztatási programjait, illetve a programok keretében előállított terményeit, termékeit. A kiállításon részt vett (ugyancsak harmadik alkalommal) a Szentesi Hajléktalan Segítő Központ is, az ellátottak által készített kézműves termékekkel.

Az, hogy az önkormányzat által fenntartott ellátó intézményben közfoglalkoztatás keretein belül lássanak el hajléktalanokat munkával, még napjainkban is országosan ritkaságnak számít. Ráadásul ez  a tevékenység szoros összefüggésben van az alkotókészség kibontakoztatásával.

A Rákóczi Ferenc utcai intézmény lakóiból jelenleg 15 főt vontak be a programba, amely háromféle foglalkoztatást jelent az ellátottak számára. Egyrészt az épület környékén végzik a kertészeti, terepgondozási feladatokat. Aki járt már az intézményben az megerősítheti: a gondozott parkjukban gyönyörű a kertek, a rendet tükrözik a kerti bútorok.

A telephely területén található faházakban a másik két „kézműves szakmát” művelik: szőnyegszövéssel és kerámia tárgyak formázásával foglalkoznak. Berki András, a központ vezetője büszkén mutatta, hogy a három év alatt megerősödött foglalkoztatás új helyszínek kialakítását igényelte, és ezt, a fenntartó támogatásának köszönhetően a napokban valósítják meg.

A szőnyegeket három szövőgépen állítják elő, a legkülönbözőbb mintákat alkalmazva, mondhatjuk: piacképesek a termékeik.

Az agyagos szekció eleinte „csak” házszámokat készített, ma már komoly megrendeléseket kapnak, illetve a hosszabb ideje ott dolgozók egyedi alkotásokat készítenek. Mentoruk Bors Károly, aki a térségben közismert fekete keramikus.

 

És ezen a ponton visszatérünk a fővárosban rendezett kiállításhoz, melyet az idén első ízben nemzetközi konferencia előzött meg, amelyen a közfoglalkoztatás rendszeréről, jó gyakorlatairól, valamint a lehetséges kimenetekről, a szociális szövetkezetek működésének magyar és külföldi tapasztalatairól hallhattak a vendégek.

A hazai prezentációk mellett olasz, spanyol, szlovák és német előadók bemutatták hazájuk gazdasági és foglalkoztatáspolitikai helyzetét, sajátosságait, illetve egyéni megoldásaikat. Számukra – felkérés alapján – a Szentesi Hajléktalan Segítő Központ „agyagosai” 200 Emlékplakettet gyártottak, melyet a konferencia vendégeinek nyújtottak át.

 

 

Vélemény, hozzászólás?