Hírek Kiemelt hírek Szentes

Halála után is megmaradt a nagyfokú tisztelet

Szentesen több mint négy évtizedes hagyománya van a kyokushin karate sportágnak, ez idő alatt versenyzőik számos kiváló hazai és nemzetközi eredményeket elértek. Ennek nyomán szinte természetes az a tény, hogy a szentesiek közül is sokan döbbenettel fogadták az ez év augusztus 3-án ismertté vált hírt, hogy elhunyt Shihan Furkó Kálmán, 8. danos mester, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „EREDET”
A Kurca-parti városban is többen ismerték személyesen, hiszen a helyi dojo által szervezett magyar és nemzetközi versenyeken mindig megjelent, elbeszélgetett a városi- és sportvezetőkkel, a tanítványaival.
Leírhatjuk itt is, hogy körükben nagyon népszerű volt, tisztelték, becsülték sportpályafutását, tudják, hogy a magyar harcművészeti életben felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget hagyott maga után.
Szoros kapcsolat alakult ki az egykori parancsnok, Furkó Kálmán és a szentesi Brezovai Sándor között (tanítványai közül ő állt hozzá a legközelebb), mely gyakorlatilag az ezredes haláláig rendszeresnek volt.
Ennek, és a tanítvány részéről megnyilvánuló nagyfokú tiszteletnek köszönhető, hogy Shihan Brezovai Sándor 7. danos mester kezdeményezte shihan Furkó Kálmán emlékének, sport-örökségének ápolását Szentesen is. Első lépésként, a dr. Papp László Városi Sportcsarnok előtti teret (az ő javaslatára) Furkó Kálmán térnek nevezik el, melyről a Szentesi Képviselőtestület 2021. október 28-i ülésén döntött.
Talán a második lépésnek nevezhetjük, hogy Brezovai Sándor, a Honkyokushin Alapítvány és a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szövetség elnöke segítséget ajánlott fel Furkó Kálmán özvegyének, és a szolnoki városi- és sportvezetésnek, hogy méltó módon és közösen vigyék tovább a mester munkásságát. (A kapcsolatfelvétel ez ügyben megtörtént.)
Ennek keretében felújítanák a shihan Furkó Kálmán által, az országban elsőként, 1990-ben alapított szolnoki Banzai KKK dojo-ját, a ’Szolnoki Faházat’. Tulajdonképpen (leegyszerűsítve) az épület szigetelését (tető, nyílászárók, belső falak), energiaellátását korszerűsítenék, környékét rendeznék, és egy Furkó Kálmán emlékkövet helyeznének el sintoista környezetben. Ebben a munkában számítanának a szolnoki megyei és városi vezetés anyagi támogatására is, a szentesi karatékák pedig a ’segédmunkákat’ végeznék el – ingyen.
Mindezekkel összefüggésben november 10-én megbeszéléseket tartottak Szentesen, melyen részt vett a mester özvegye, Furkóné Marczis Judit; a szolnoki önkormányzati vezetők megbízásából Rózsa József Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató; Senpai Pálfi Miklós, a szolnoki Dojo vezetője – Banzai Kyokushin Karate Kai és Shihan Szűcs Zsolt, Shihan Furkó Kálmán tanítványa, volt katonája.
A megbeszéléseken jelen volt Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki tanácsaival, javaslataival segítette az egyeztetéseket.
A tárgyalások során a vendégek megtekintették a dr. Papp László Városi Sportcsarnok kertjében található, Európa egyetlen shinto kapuját, melyet a kyokushin karate stílusalapítójának, a 10. danos nagymester Masutatsu Oyamának a tiszteletére emeltek 2001-ben.
Itt a Sosai Oyama-emlékparkban eleinte csak a névadó nagymesternek volt emlékköve, 2018. június 23-tól pedig Furkó Kálmánnak is állítottak egyet.
Japán sintó papok eddig három alkalommal tartottak szakrális ceremóniát az emlékhelyen, a helyi dojo ’apraja-nagyja’ pedig minden évben emlékezik.
A vendégek ellátogattak a 2005-ben létrehozott, közel 1200 négyzetméteres dojo-ba, amely ma már rehabilitációs központként is működik – a legkorszerűbb, és mind igényt kielégítő sporteszközökkel felszerelve.
A program zárásaként Brezovai Sándor részletesen ismertette a közös munka vázlatát, tényleges terveit. Abban megállapodtak, hogy a mindkét város felvállalja, ápolja Furkó Kálmán példaértékű örökségét, a jövőben együttműködnek az ezzel kapcsolat elképzelések megvalósításában, a továbbiakban személyesen egyeztetnek Szalai Ferenccel, Szolnok város polgármesterével és Hubai Imrével, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökével.

Vélemény, hozzászólás?