Szentes

Hamar tudni fogjuk, hogy ki lesz Szentes polgármestere

A polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok június 9-én – derül ki a Nemzeti Választási Iroda által a szavazatszámláló bizottságoknak készített felkészítő anyagából.

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak június 9-én este 7 óra után az urnák felbontása előtt több adminisztratív feladatot el kell végezniük: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is), csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A 10 119 szavazókörben először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és tartalmukat összekeverik a mozgóurnák tartalmával.

Sok más mellett először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg a bizottságok, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai következnek. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre leadott szavazatokat, végül az EP-választás szavazólapjai következnek. Szentesen legkevesebb 4 szavazólapot kapnak majd a választók.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét haladéktalanul továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. Így tehát először a polgármester-választások eredményei kerülnek fel a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalára.

A szentesi jelölteket szereplését ide kattintva tudja megnézni a választási honlapon. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?