Hírek Kiemelt hírek Szentes

Hangulatos kerti slágerpartival nyitott újra a Polgárház

A tavaly ősszel kezdődött egy kisebb felújítás a Koszta József Múzeum – Péter Pál Polgárház épületénél, ennek elkészülte után újra birtokba vehette a közönség a város legrégebbi kőépületét.
A Péter Pál Polgárház az 1980-as évek óta működik muzeális kiállítóhelyként, amely az utóbbi években a város néprajzi- és gasztronómiai, illetve múzeumpedagógiai központjává lépett elő.
Az újra nyitáson Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agárminiszterhelyettes kiemelte: a polgári értékek fontosak a város életében. Meg kell ismerni a hagyományainkat, a múlt a jelen és a jövő értékeinek együttes megőrzése vezet el a polgári léthez – tette hozzá a képviselő.
Isrsai Farkas László, a múzeum igazgatója az utóbbi hónapok munkáiról beszélt. A patinás épület most egy kisebb külső felújításon esett át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kásler Miklós miniszteri keretéből 10 millió forinttal támogatta a renoválást. A kivitelezés 2021 októberében kezdődött, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt a projekt befejezése idén áprilisra tolódott.
A felújítás során megújult az épület klasszikus stílusú tornácának oldalsó része, valamint annak járórésze, illetve az épület külső homlokzata és lábazata. A legsarkalatosabb pont a tornác sarki oszlopának megmentése volt: a háztetőről lefolyó víz alámosta az oszlopot, így félő volt, hogy megroggyan a tető.
Szabó Zoltán Ferenc polgármester elmondta, a település felelősséget érez az értékei iránt, ezért a város több mint 1 millió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. Továbbá bejelentette: a napokban írta alá azt a szerződést, melynek értelmében a Csallány Gábor kiállítóhely és a Péter Pál Polgárház tulajdonjoga ingyenesen visszakerül a városhoz az állami tulajdonból.
Az átadó után Majtényi András és a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjainak – Tóth Nikolett, Jáger Rita, Janó-Szegi Eszter, Sági Fanni és Pribelszki Zoltán – slágerestje várta az érdeklődőket a Péter Pál Polgárház kertjében.

Vélemény, hozzászólás?