Hírek Térség

Helikopter leszállót avattak Mindszenten

mentő helikopter

Civil kezdeményezésre épült Mindszenten helikopter leszállóhely, amelyre a Semmelweis-napi ünnepség keretében érkezett meg a mentőhelikopter.

Életveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy minél hamarabb kórházba kerüljön a beteg vagy sérült, ezért döntöttek az építés mellett. Zsótér Károly, Mindszent polgármestere elmondta: bízik abban, hogy ritkán és keveset kell majd éles helyzetben használni a heliportot. Éves szinten Mindszenten 5-6 alkalommal volt eddig szükség a mentőhelikopteres szállításra, a leszállás pedig mindig gondot okozott a településen. Olyan szilárd burkolat kell ugyanis, ahol biztonsággal “megül”a helikopter talpa, ez általában messzire volt az ellátó helytől. A település sajátossága, hogy az Egészségházból kell továbbvinni a kritikus állapotban lévő betegeket vagy sérülteket, – ettől az épülettől mintegy 150 méterre épült a leszállópálya.

A légi mentőknek nagy segítséget jelent a leszállópálya, ugyanis így stabil, egyenletes talajra szállnak le – mondta el Józsa József, a szentesi légi mentőbázis vezetője. Ez egy jó terhelhetőségű hely, megvan a 15 méter sugarú kör, így nem tesz kárt semmiben a helikopter és a gép sem sérülhet. A mentőautó is meg tudja közelíteni, biztonságosan el tudjuk szállítani a beteget vagy sérültet a helyszínről. Néhány percen is múlhat a túlélés és gyógyulás esélye. A szentesi bázisról Mindszentet  perc alatt érjük el, Szeged 15 perc, míg Budapest 30-35 perc – tudtuk meg a bázisvezetőtől.

Az 500 ezer forintos beruházás közmunka program keretében épült, közfoglalkoztatottak betonozták a területet, végezték a kivitelezési feladatokat, az  alapanyagok költségét pedig a Start munka program dologi kiadásaiból finanszírozták.

mentő helikopter mentő helikopter mentő helikopter

Vélemény, hozzászólás?