Kiemelt hírek Szentes

Helybe hozták a szűrővizsgálatokat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Roma Önkormányzat hathatós támogatásával július 27-én Szentesre is eljutott a “Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” elnevezésű program.
A 2019-ben indult program nem csak a lakosság egészségfejlesztését szolgálja, hanem az egészség-egyenlőtlenség csökkentését is. Az ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg.
A program keretében a jól felszerelt buszokon általános állapotfelmérésre és különböző szakorvosi vizsgálatra is sor kerülhet. Elérhető például vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérés, kardiológiai vizsgálat (pl. EKG) és nőgyógyászati vizsgálat is, de a tüdőbetegségek kiszűrésére, anyajegyek, nyaki erek vizsgálatára is lehetőség van.
A vizsgálatokat olyan egészségügyi szolgáltatók egészségügyi szakemberei végzik, akik szükség esetén gondoskodnak a kiszűrt személyek további vizsgálatának, utánkövetésének és kezelésének megszervezéséről is, amely ellátási események már az egészségügyi ellátórendszeren belül vehetők igénybe.
A program Szentesre hozatalának előkészítését, helyben a gördülékeny megvalósítást Faur Zoltán, a Szentesi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke és munkatársai végezték.
A 10-18 óráig tartó egészségügyi szűrés körülményeit igyekeztek oldottabbá tenni. A Baptista Szeretet Szolgálat szentesi csoportjával, a Szentesi Városi Szolgáltató Kft.-vel együttesen biztosított prevenciós előadásokon, gyakorlati tanácsadáson vehettek azok részt, akiknél a szűrésben éppen “szünet” volt.
A gyerekek számára szórakoztató programokat (ugrálóvár, különböző játékok) szerveztek. Az NNK-val közösen a résztvevők számára biztosították a meleg étkezést is (csülkös babgulyás, körömpörkölt), és a vízellátást.

Vélemény, hozzászólás?