Kiemelt hírek Szentes

Helyére került a hős pilóta emléktáblája

Új helyén, a Petőfi u. 2 szám alatt (jelenleg Szecessziós Ház) felavatták  Pirity Mátyás m. kir. tartalékos repülő hadnagy emléktábláját. Magyarország egyik legsokoldalúbb, leghányatottabb sorsú vadászrepülő és utasszállító pilótájáról van szó, aki szolgált a Finn Légierőknél, fogságban is töltött éveket, külföldre is kellett menekülnie, később bebörtönözték, barátai segítették szabadlábra.

A repülőtiszt emlékére három évvel ezelőtt a Petőfi u. 1. szám alatti ház homlokzatán már a helyi Honvédség és Társadalombaráti Kör avatott egy táblát, viszont május 19-én, az utca szemben lévő oldalán avatták fel (valószínűleg a végleges helyén) az emléktáblát.

Pirity Mátyás tartalékos repülő hadnagy 1911. december 28-án született az egykori Petőfi Szállóban, így most annak az épületnek a homlokzatán látható az életére emlékező márványtábla.

Az avató beszédében dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere többek között kitért a pilóta kalandos, de tragédiáktól sem mentes életútjára is. Az Emléktáblát az önkormányzat nevében az alpolgármester és Antal Balázs Tibor önkormányzati frakcióvezető, a helyi műszaki ezred képviseletében Bartók Gábor alezredes, az alakulat törzsfőnöke, és a helyi Bajtársi Klub vezetői koszorúzták meg.

Az avatón közreműködött a szentesi székhelyű MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred díszőrége.

Az ünnepséget követően dr. B Stenge Csaba hadtörténész, levéltáros emlékezett a hősre a Szecessziós Ház közösségi termében.

Fotók: Nagy Zsolt

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?