Hírek Kiemelt hírek Szentes

Helyesírásból az élmezőnyben végzett a Zsoldos egyik diákja

Határon innen és túl mintegy 120 középiskolás vett részt az immáron 30. alkalommal megrendezett Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjén. A szabályok szerint minden megyéből négy diák nevezhetett. A megyei versenyek kategória győztesei kaptak meghívót a február 22—24. között, Gyulán megrendezett megmérettetésre, továbbá a bázisiskolák is delegálhattak egy versenyzőt, Budapestről pedig 3-3 nevezés érkezett az Erkel Ferenc Gimnáziumba.

A rendezvény rangját mi sem jelzi jobban, minthogy ez az egyetlen középiskolai helyesírási verseny, mely ráadásul Kárpát-medencei merítéssel működik. Szerepe felbecsülhetetlen egyrészt az anyanyelv helyes használata, másrészt annak megőrzése érdekében.

A versenyen a HSzC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (és Csongrád megye képviseletében) Szűrszabó Ádám,  9. a osztályos (villanyszerelő) tanuló vett részt, mivel a szakközépiskolai kategóriában megnyerte a megyei döntőt.

A Kárpát-medencei döntőn gépi felolvasással tollbamondást kellett írni, majd a tesztet helyesen kitölteni. A jubileum miatt több újítást is bevezettek, de az nem kedvezett a Zsoldos diákjának. A tollbamondás kapcsán a gépi diktálással ott találkozott, ez kissé meglepte. A felkészülés során több minden, esetenként gondot jelentő hibákra, szabályokra igyekeztek felfigyelni, gyakorolták a helyesírás új szabályait.

Az utóbbi hónapok intenzív felkészülése azonban jól sikerült, Szűrszabó Ádám az előkelő 5. helyen végzett, azonos pontszámot szerezve, mint az előtte végző diák. Ádám a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolából érkezett a középiskolába, ahol 4,8-4,9 a tanulmányi átlaga. A versenyre szívesen készült, tulajdonképpen egyik kedvenc tantárgya a magyar.

Felkészítő tanára Mácsai Anita, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy sajnálja, hogy csak heti két órában tanulnak Ádámék magyart. Viszont a tanárnő kérésére (is) elírom: a tantestület is segítette a nagy döntőre való felkészülést, amit ezúton is megköszön. Tanítványára pedig nagyon büszke, mert sokat dolgozott a sikerért.

 

 

Pintér Etelka, az iskola igazgatónője pedig nemcsak gratulált Ádáméknak, hanem a fiatalember – természetesen – igazgatói dicséret is kap.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?