Hírek Szentes

Helyi népzenei dallamok – DVD-n

A Szentes Házban július 21-én rendezték meg a Művelődési Központ Zöldág Hagyományőrző Szakköre által kezdeményezett, és 2016-ban kiadott népzenei DVD bemutatóját. Hankóné Paksi Márta, a szakkör vezetője mutatta be részletesen a főként szentesi népdalokat felvonultató Kurca parton című hanghordozót.

Beszélt a lemez elkészültének előzményeiről, magáról a 12 dalt tartalmazó DVD-ről. A hanghordozón egy-egy dal négyszer hallható, külön énekes, hangszeres, szöveges és közös, együttes hangzásban. Mindez lehetővé teszi, hogy az oktatásban is felhasználható legyen ez az anyag – mondta a szakkörvezető.

 

Felvázolta azokat a momentumokat, melynek alapján az oktatásban nemcsak az énektanítás során, hanem akár más tantárgyak keretében is érdemes lenne alkalmazni ezt az anyagot. A DVD-nek tehát nemcsak a helyi népzenei hagyományok ápolása lehet a funkciója, hanem annál sokrétűbb.

A családias légkörben zajló program során volt közös éneklés, a jelenlévők néhány alkalommal, saját ismereteikkel egészítették ki az előadó által elmondottakat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?