Hírek Kiemelt hírek Sport Szentes

Helyzetkép – Sztanó György paralimpikonról

A szentesi Sztanó György parasportoló, nyolcszoros magyar bajnok, junior világbajnok, Európa bajnoki ezüstérmes, világkupa győztes erőemelő, paralimpikon. Aki személyesen is ismeri, az tudja, hogy mennyire lelkiismeretesen hajtja végre az edzésre kijelölt feladatokat, még akkor is, ha senki nem ellenőrzi.
Őt is érzékenyen érintette a Covid okozta járványhelyzet, bár edzeni tudott, de versenyek, kvalifikációs lehetőségek alig adódtak.
+ Vártuk, hogy Rió után Tokióban is ott leszel a paralimpián, de nem találtuk a neved az utazók között.
= Idén sajnos nem jött össze a szabadkártya Tokióra, de nem aggódom hiszen hamarosan itt lesz 2024. Párizsi Paralimpia, ahová alanyi jogon szeretnék majd kijutni
+ Hogyan tovább??
= Úgy érzem életem eddigi legnehezebb két hónapján vagyok túl, de sajnos még sokáig nehéz lesz, részletesen nem akarok erre most kitérni. Jelenleg egy célom van. Parafekvenyomó Világbajnokságot rendeznek decemberben. Eddig úgy volt Egerben, de a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése alapján átrakták a helyszínt Grúziába, Batumiba. Grúziában májusban már jártam, így tudom milyen út vár ránk!
Célom csak is egy lesz a versenyen: új országos csúcs az 59 kg-os felnőtt kategóriában, ami jelenleg 140 kg, és ezt szeretném megdönteni majd.
+ Néhány szó a felkészülésről?
= Edzéseimet továbbra is Szentesen, a Wellness Colosseumban végzem. Sajnos most már ténylegesen egyedül, segítség nélkül. Így, hogy nincs edzőtársam nehezebb, főleg a nagyobb súlyoknál, és nem nagyon szeretném a teremben lévőket kizökkenteni a gyakorlatok során azzal, hogy segítséget kérjek.
Nehéz időszakok jönnek, de mindig kihoztam magamból a legjobbat, és most is azt fogom tenni. Ha egy kicsit a távlati célokat nézem, jövőre Európa Bajnokság lesz, ismét Grúziában. Ott már 54 kg-os kategóriában fogok indulni, mivel hamarosan 2024 Párizs Paralimpia, ott már egy súlycsoporttal lentebb szeretnék indulni, vagyis az 54 kg-osok között.
Sajnos változnak az idők, és tovább kell lépni, hogy idővel jobb legyen. De egy biztos. A sport iránti hűségem sosem fog elmúlni.

Vélemény, hozzászólás?