Hírek Szentes

Hermkens Edit kiállítása a szentesi galériában

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében október 3-án a Tokácsli Galériában rendezték meg Hermkens Edit festőművész kiállítását.

A megjelenteket – köztük sok vidéki vendéget – Varróné Szabó Ildikó, a művelődési központ munkatársa köszöntötte.

A kiállítás címe a ’Physis’ görög teológiai, filozófiai és tudományos kifejezés, amit általában “természet”-nek fordítanak, és az újonnan nyílt tárlat képei valóban ebben a témakörben mozognak.

A tárlatot Képiró Ágnes művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kiállító festészete a szabadság művészete, a természet rejtett arcának feltárása, mintha alkotásai életre kelnének.

„Szorgalmas”, kolorista festő mutatkozott be Szentesen, néhány ecsetvonással dolgozik, évente 60-70 képet fest meg – hangzott el a megnyitóban.

Példaképének tekinti Gauguint és Van Gogh-ot, alkotásaira érezhetően nagy hatással vannak, ők villantották fel az expresszionizmus nagy lehetőségeit, és a szín jelentőségét a művész előtt.

Újabban már alapozás nélkül, közvetlenül a hordozó anyagra viszi fel a festéket, ez új távlatokat nyitott meg még a témaválasztásban is. További érdekesség, hogy az állatok, a bárány és a szarvasmarha ösztönzőleg hat, inspirálja a művésznő alkotói folyamatát, és ez látszik a festményein is.

Hódmezővásárhelyen született, bár azóta elkerült a megyei jogú városból, de az ottani képzőművészeti élet ma is ösztönzőleg hat rá.

A megnyitón – zongorán – közreműködött Janikovszki Réka.
A kiállítás október 20-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 9-13 és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?