Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Hess, madár!

Arany János születésének 200 évfordulója alkalmából egymást érik minden településen a megemlékezések, irodalmi estek. Csongrádon sincs ez másképp, az emlékező estet a város egyik díszpolgára, Botos József kezdeményezte, aki maga is tevékenyen részt vett a műsorban, a művek egyik előadója éppen ő volt.

 

Botos József és felesége, Botos Katalin – aki az Antall-kormány minisztere volt –, jó ideje Csongrádon élnek, hiszen az idős közgazdász itt született, itt töltötte ifjúságát. Az elmúlt években sokat tettek a helyi irodalmi életért, Petőfi szavalóversenyt, szoborállítást támogattak, aktív résztvevői a kulturális rendezvényeknek. Botos József baráti körében is sokan kedvelik az irodalmat, Petőfi mellett a másik nagy kedvenc Arany János. A baráti társaságban kezdeményezték, hogy minden héten tanuljanak meg egy-egy Arany-verset, és azt adják elő a többieknek, ezt azonban Botos Józsefen kívül nem mindenki vette komolyan. Arra gondoltak, Csongrádon is lehetne egy Arany-estet szervezni, hogy mások is hallhassák a verseket. Így aztán Katalin asszony a kezébe vette a szervezést, és lelkes csapatra talált, így aztán hamar összeállt a műsor.

Olyan ismert Arany János költeményeket is hallhattak a műsorban, mint A walesi bárdok, vagy éppen a Családi kör – ez utóbbit megzenésítve –, de hallhatta népes közönség a Vörös Rébék című balladát, a Koldus-éneket, de megismerhette Arany humorosabb oldalát is, A fülemile című verssel.

A műsorban a megzenésített verseket Csák László és Varga Zsuzsanna előadásában hallhatta a közönség, az előadók között pedig Botos József mellett Dezső Dórának és Varga Nándornak, a Magyar Kultúra Lovagjának tapsolhattak. Az estet Góg János, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád megyei elnöke, Juhász Gyula-díjas költő vezette.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?