Kiemelt hírek Szentes

Hétezer kilométert utazott a Farkas Bertalan kiállításra

Ez év június végén nyílt meg Szentesen, a Koszta József Múzeumban az „Első Magyar az űrben” című időszaki kiállítás, amely fotókon, tárgyi emlékeken és korabeli filmrészleteken mutatja be az első magyar, Farkas Bertalan űrrepülését. A sok érdekesség – sok érdeklődőt is vonzott.

Kétégtelenül egy újabb érdekesség, hogy a tárlatról hallva, eljött és megtekintette a kiállítást Gun-Uils Tuguldur, az Ulánbátori Magyar Nagykövetség titkára, aki korábban újságíróként, tolmácsként dolgozott szülőföldjén.

Ő ennek a kiállításnak a legtávolabbról érkezett látogatója, hiszen a mongol főváros Ulánbátor 7 719 km-re van tőlünk, és hét óra az időeltolódás.

A valósághoz hozzátartozik az is, hogy ezt az óriási távolságot „lecsökkentette” az a tény, hogy a Koszta József Múzeumban dolgozó Szabó Dániel történésszel– még a szegedi közös egyetemi évekből – jól ismerik egymást.

Megtudtam ennek a kiállításnak a hírét, és eldöntöttem, hogy szakítok rá időt és megnézem – mondta a követségi titkár. Annál is inkább érdekelt, mert annak idején nagyon figyeltem Dzsugderdemidín Gurragcsá, az első mongol űrhajós (és a második ázsiai) világűrbeli utazásának híreit. A mongol űrhajós nagy becsben van a mongol nép körében, 2000 és 2004 között Mongólia védelmi minisztere is volt – tette hozzá a fiatalember.

Jován Zoltán, a múzeum munkatársa nagy örömmel és tisztelettel vezette végig a tárlaton, és még jutott idő, az intézmény állandó kiállításainak a megtekintésére is.

Egyébként a „Szojuz 36 – Első Magyar az űrben” című időszaki kiállítást november 24 –ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Képgaléria

navigate_before
navigate_next

:

 

Vélemény, hozzászólás?