Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Hogyan csökkent drámai módon a napenergia költsége az elmúlt évtizedben, és miért?

Támogatott tartalom

Hogyan csökkent drámai módon a napenergia költsége az elmúlt évtizedben, és miért?

A napenergia elterjedéséről szóló híreket a pozitívumok uralják. A mögöttünk hagyott években, különösen az ezredforduló óta a napenergia bekerült a hétköznapi embert érdeklő jelenségek közé. Többé már nem csak egy szűk  csoport kiváltsága, hogy napenergiával elektromos áramot termeljen a saját háza, irodája tetején. Cikkünk a napenergia sikerének egy fontos tényezőjével foglalkozik röviden: a napenergia költségcsökkentésének hátterével.

(Nap)fényes kilátások
Az adatok még a napenergia legoptimistább híveit is meglephetik: 2010 óta a napenergia felhasználásával zajló elektromosáram-termelés költsége 80%-kal esett, és ezzel megtérülésében már most egyenrangú vetélytársa lett a hagyományos, szénnel vagy gázzal működő erőműveknek. A tíz évvel ezelőtti iparági becslések – például a tekintélyes
Nemzetközi Energiaügynökségé – sem mertek ekkora áreséssel számolni. A mostani adatok alapján elképzelhető, hogy 2050-es évekre egy amerikai dollárcent alá megy a kilowattonkénti megtermelés költsége, miközben a napenergia-ipar éves szinten 16%-ot fog nőni – még a konzervatívabb várakozások szerint is. Ez azt fogja eredményezni, hogy a közeljövőben még az olcsó, nagy mennyiségű gázzal rendelkező térségekben is jobban megéri majd ezt a tiszta energiát választani és ebbe invesztálni.
De hogyan jutottunk el eddig a pillanatig?

A lelkiismeret-furdalás megszüntetése

A napelem-forradalom Németországból indult. A téma élharcosa Hermann Scheer volt, ő a nukleáris fegyverkezés miatt az erre épülő fegyverek és energiapolitika, valamint a fosszilis energiahordozók ellenében határozta meg magát. Az egységes, pacifista Németországban azután gyorsan terjedt az eszme és a gyakorlat, a német állam már a 2000-es évek elejére a megújuló energiabefektetések éllovasának számított a maga 1000 milliárd dolláros
invesztíciós összegével, amely a napenergia-fejlesztésekbe áramlott. A politika tehát felkarolta az ügyet, és ezt csakhamar egy szomszédos ország, Dánia is átvette. A német energiaforradalom azután terjedni kezdett, 2005 körül már az USA, napjainkban pedig Kína a világelső ezen a területen. Az emberek előtt ugyanis nyilvánvaló, hogy a folyamatos, jogos aggodalmak mellett tenni is lehet a környezetért, és ebbe a napelemek népszerűbbé válása
tökéletesen beleillik.
Az első ok tehát a kereslet hihetetlen növekedése.

Egyre több energiával
2018-ban a fotovoltaikus energia összkapacitása globálisan meghaladta az 500 gigawattot, miközben naponta 500 000 napelem-panelt állítottak üzembe, sőt, a teljesítmény 2019 végén már 630 gW-ot is elérte. A rendkívül gyors ütemű növekedés egybeesik a fosszilis energiahordozókra épített termelés visszaszorulásával: tavaly már az újonnan megépített erőművek 67%-át a szél- és naperőművek tették ki.
Ez az iparág viszonylag rövid idő alatt hihetetlen technológiai fejlődésen ment keresztül, és még bőven van hely az innovációnak. Minden egyes működő napelemparkkal egyre többet tanulnak a szakemberek, ezzel párhuzamosan pedig az előállítás, üzemeltetés költsége is csökken. Új szakemberek ezrei kapcsolódnak be a munkafolyamatokba, tovább növelve a globális, iparági szaktudást. Ez a második ok. A jó költségmegtérüléshez hozzájárul, hogy minden esetben, amikor a világon megduplázódik a termelés, a napenergia összköltsége 30%-kal esik.

A jó kormányzat védi a természetet
A napenergia választása egyszerre lelkiismereti, környezeti és politikai kérdés. Az államok vezetői felismerték, hogy a klímaváltozással összefüggő kérdések mennyire erősen foglalkoztatják a választókat, különösen az aktívabb, fiatalabb réteget. Másrészt pedig a hagyományos erőművekkel kapcsolatos negatív sajtóvisszhang (a bányászat káros
mellékhatásai, a nukleáris katasztrófa elrettentő esetei) miatt a közvéleménynek jobban eladható a zöldebb napenergia. Az Európai Unióban pedig ez a kérdés egyértelműen prioritást élvez. Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy a napenergia használatát törvényekkel és kedvezményekkel támogatják kontinens-szerte.

Ez a csökkenés harmadik indoka.

Az IRENA, a nemzetközi Megújuló Energiákkal foglalkozó szervezet jelentése szerint 2030-ig a
napenergia előállításában fontos szerepet kapó lítiumion-akkumulátorok ára további 54%-ot
esik, miközben ezek a fontos szerkezetek egyre nagyobb hatásfokkal működnek majd.

A jövő tehát egyértelműen a napenergiáé. Ugye ön sem szeretne ebből kimaradni? Vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy szakértelemmel rendelkező Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot!
Tekintse meg új csomagajánlataikat és kérjen egyedi árajánlatot – akár 24 órán belüli
visszaigazolással.

További részletek és kapcsolatfelvétel: www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?