Kiemelt hírek Szentes

Hogyan hoz(z)unk ésszerű döntéseket?

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében október 26-án az Ifjúsági Házban Magyar Róbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója tartott előadást – Az irracionális döntések racionalitása címmel.

Az előadás a közönség segítségével interaktívan, egyszerű logikai összefüggések mentén, a valódi életből vett példákon keresztül mutatta be azokat a hétköznapi helyzeteket, ahol intuícióink, megérzéseink, tapasztalataink, szisztematikusan, ám előre megjósolható módon, mondhatni törvényszerűen hagynak minket cserben.

Ezt mondta erről az alkalmazott matematikus:
https://soundcloud.com/szgyors-1/magyar-robert

Egy képet bemutatva – a hallgatóság válaszait elemezve bizonyította, hogy ha a látásunkért felelős, kvázi elsődleges prioritású agyterület így át tud verni minket, akkor vajon mi a helyzet a többi területtel, például azzal, ami a döntéshozatalért felelős?

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, ülő emberek, asztal és belső tér

Lehetséges, hogy szisztematikusan beleszaladunk „csapdákba”, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem vagyunk képesek racionális döntéseket hozni? Esetleg pont abban van racionalitás, ahogy az irracionális döntéseink megszületnek? Egy, az előadás elején általa kiosztott mini teszt segítségével mindenki a saját bőrén tapasztalhatja ezt meg…

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4604388899632231

Vélemény, hozzászólás?