Egyéb Kiemelt hírek Térség

Hogyan válasszunk napelemet?

A napelemes rendszer és az azt telepítő cég kiválasztása nem is olyan bonyolult dolog, mint gondolnánk. Elég ugyanis néhány kulcsfontosságú szempontot figyelembe vennünk, elolvasnunk a referenciákat, és ehhez a hosszú távú, de igazán előremutató döntéshez nem csak az ár alapján döntést hoznunk. Megkérdeztük az Optimum Solart, a hazai piac egyik legkiemelkedőbb szereplőjét, hogy mit ajánlanak.

Melyek a legfontosabb szempontok a megfelelő napelemes rendszer kiválasztásához?

1. Termékek és garanciák
A napelemek kapcsán az egyik legfontosabb tényező azon kívül, hogy ismert és magas minőséget képviselő gyártóról legyen szó – mint például a Canadian Solar vagy a Bauer Solartechnik –, a termék- és teljesítménygarancia időtartama. Ez a két fogalom sokszor összekeveredik, és sajnos az is előfordul, hogy néhány cég ajánlata esetében ez nincs egyértelművé téve. A napelem termékgarancia az elektromos, illetve mechanikai meghibásodásokra vonatkozik, melyek esetlegesen a gyártási folyamatból származhatnak.

Jelenleg nagy általánosságban elmondható, hogy a gyártók 10-12 év termékgaranciát vállalnak a napelemekre, de prémium napelemek és hozzáértő telepítőcégek esetében ez akár 25 év is lehet. A napelem teljesítménygaranciája szerint pedig a gyártó azt vállalja, hogy a napelem a garancia ideje alatt a legrosszabb esetben is a névleges
teljesítménynek minimum 80%-át fogja teljesíteni, azaz maximum 20%-os teljesítményromlás lehetséges a két és fél évtized alatt. Mivel a beruházás során a napelem a legfontosabb tétel, ezen nem érdemes spórolni.

Az inverterek esetében a gyártók többsége 5-10 év alapgaranciát biztosít, ezalatt nem érdemes szerződni, hosszabb időtartamra pedig nincsen szükség. A prémium inverter gyártók többsége, mint például az ABB, átlagosan 15 év feletti élettartamot vetítenek előre a lakossági rendszereknél alkalmazott inverterek esetében, miközben az ára mindössze 10-15%-át teszi ki a beruházásnak.

2. A telepítést végző cég
Mivel az emberek egyre inkább felismerik a napelemes rendszerek előnyeit, nő a kereslet, és egyre több cég jelenik meg a piacon, akik ezzel foglalkoznak. Kiemelten fontos azonban, hogy olyan partnert válasszunk, aki minden szempontból megbízható, hiszen hosszú távú beruházásról van szó.

Hogyan ellenőrizhető ez? A legfontosabb, hogy megnézzük a cég referenciáit és a működési idejét. Ha legalább 5 éve a piacon vannak, és több olyan referencia is szerepel az oldalon, amelyek hitelesek, jó helyen járunk. Érdemes egy kis időt szánni a weboldal, és a social media felületek áttanulmányozására, hogy mennyire mutat professzionális képet. Olyan céget érdemes választani, akinek a fő profilja a napenergia, hogy biztosak lehessünk abban, hogy színvonalas, megbízható és személyre szabott ajánlatban fogunk részesülni.

A végére hagytuk az ügyfelek számára az egyik leglényegesebb szempontot, ami pedig a teljes körű ügyintézés biztosítása. Mivel egy összetett rendszerről, engedélyeztetési folyamatról és esetlegesen pályázatokról van szó, mindenképpen olyan partnert válasszunk, ahol mindezen szolgáltatásokat biztosítják számunkra – megkímélve magunkat egy hosszadalmas ügyintézés bonyodalmaitól.

3. Árak és csomagajánlatok
Egy átlagos családi magánházra a napelemes rendszer telepítése nagyságrendileg 2 millió Ft körül mozog. Ha ennél sokkal kevesebb vagy netalán jóval több szerepelne a kapott ajánlatban, mindenképpen kezeljük fenntartással, és járjunk utána, hogy pontosan milyen rendszert biztosítana az adott cég számunkra ennyiért. Sajnos előfordulhat, hogy sokkal nagyobb teljesítményű rendszert ajánlanak nekünk, mint amire egyáltalán szükségünk van. Ez drágább megvalósítást eredményezhet, miközben nem is fogjuk tudni kihasználni a rendszert.

A legtöbb esetben egy alap – általában ’PRO’ elnevezésű – csomaggal tökéletesen ki fogjuk tudni váltani a villanyszámlánkat. Ugyanakkor indokoltan magasabb lehet ez az összeg, ha esetleg valami miatt nagyon sok áramot fogyasztunk – mint pl. sok nagyfogyasztó, vagy ha nincsen szerencsénk a tetőnkkel, mert az árnyékos, vagy vegyes
tájolású.

A legnagyobb cégeknek ilyen esetekre van ’SMART’ típusú ajánlata is, amelyek tartalmaznak olyan rendszerelemeket, amelyek árnyékoltság esetén ideiglenesen lekapcsolják az alacsonyabb teljesítményen működő elemet, így elkerülik, hogy az a többitől vegyen el hatásfokot. Ha ilyen SMART csomagra van szükségünk, az árban nagy lehet a szórás, de a legtöbb esetben ilyenkor sem szükséges egy nagyon drága, teljesen komplex rendszer.

A fentiekben összeszedtük tehát a legfontosabb tényezőket, melyekre ha odafigyelünk, jó eséllyel büszke és elégedett tulajdonosaivá válhatunk egy innovatív, környezetbarát napelemes rendszernek. Az Optimum Solarnál várjuk az érdeklődők megkeresését, és szívesen nyújtunk szakmai támogatást a felmerülő kérdésekben. Örömmel küldünk ajánlatot minden kötöttség nélkül rendszereinkre, ráadásul új csomagajánlataink kedvező áron biztosítják a megbízható, prémium kategóriájú PRO és SMART rendszerek minden előnyét.

www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?