Kiemelt hírek Szentes

Hol a határ a kuruzslás és a tudomány között?

Dr. Csupor Dezső egyetemi docens tartott előadást február 13-án a Horváth Mihály Gimnáziumban az intézmény biológia-kémia fakultációján tanulóknak.

Az előadó a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese, kutatási területe a biológiailag aktív növényi anyagok izolálása és szerkezetvizsgálata, valamint a növényi eredetű készítmények minőségi és mennyiségi analitikai vizsgálata.

Emellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tudományos Szakértői Testületének tagja is, így hát keresve sem lehetett volna nála autentikusabb személyt találni a következő című előadás megtartására: Kuruzslás és tudomány – hol a határvonal?

A gyógyszerkutató bevezetésképpen tisztázta a címben rejlő fogalmakat, tartalmakat, illetve bemutatta ezek hátterét.

Ezután a „rossz” példákon keresztül, illetve azok segítségével felhívta a figyelmet a gondolkodás fontosságára, és ezek után a sarlatánság felismerésének jelentőségére. Beszélt többek között a betegek gyógyulási vágyainak sarlatán (marketing) kielégítéséről, (még) nem létező gyógyszerek, vitaminok betegek általi elfogadásáról.
Szólt a rák elleni gyógyszerkutatás jelenlegi állásáról, vagy a kender mindenhatóságában hívőkről is.

Előadásának lényegét egy idézettel is összefoglalta: „Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt.” (Szentgyörgyi Albert)

A program végén a SZTE kari dékánhelyettese szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy szívesen jött el Szentesre, kollégái pedig már többször is jártak a gimnáziumba foglalkozásokat tartani (persze másutt is az országban).
Az egyetem és ezen belül a Gyógyszerésztudományi Kar is fontosnak tartja a „beiskolázást”, annak ellenére, hogy nincsenek hallgatói létszám gondjaik.

Hozzátette: szerencsés lenne az intézménynek és a hallgatóknak egyaránt, ha a legfelkészültebb középiskolások választanák a felsőfokú képzéseket. Egy-egy ilyen előadás, foglakozás megtartása ezt a folyamatot készítheti elő, a segít a minél hatékonyabb pályaorientációban.

Tóth Tamás a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója (ő is meghallgatta az előadást) azzal egészítette ki az eddigieket, hogy ez a mai program annak a sorozatnak a része, melynek keretében a gimnázium igyekszik minden tantárgy oktatása során a legszélesebb körű ismereteket nyújtani diákjaiknak, hogy minél jobban felkészülhessenek a gimnázium utáni évekre.

Ezúttal a biológia-kémia tagozatosok kaptak „plusz tudást”, de volt már az angol nyelvi tagozatnak, vagy földrajz tagozatnak is hasonló szervezés. Ez iskolánk célja, hogy a tantervi követelményeken túl kapjanak a diákok korszerű, naprakész ismereteket is. Nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani a SZTE különböző karaival, tőlük sok segítséget kapunk ezen a téren is.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?