Kiemelt hírek Szentes

Holt tart az Őze Emlékház ügye?

A Koszta József Múzeum kezdeményezésére ez év tavaszán megkezdődött az Őze Lajos Emlékház kialakítása a Széchenyi ligetben található Csallány Gábor Kiállítóhelyen. Az új intézmény alapkövét áprilisban, a színész születésének 85. évfordulójához közeli időpontban rakták le. Az ekkor tartott ünnepségen jelentette ki Őze Áron, Őze Lajos fia: az emlékház sehol máshol nem állhat, mint Szentesen, édesapja szülővárosában.

Az ezzel járó nagy felelősséggel és körültekintéssel látott hozzá a múzeum a 20. század egyik legjelentősebb magyar (szentesi születésű) színésze emlékházának kialakításához.

Bár a menetközben kialakult járványügyi helyezetek (tavaszi-őszi) nehezítették a megvalósítást, de ezt figyelembe véve, jól haladtak a munkálatok. Az emlékház épületének felújítása, az új célnak megfelelő átalakítása, az akadálymentesítése megtörtént.

(F.: Nagy Zs.)

Az Őze Emlékház leendő kiállításának berendezése, felszerelése, dokumentumai, ereklyéi  már nagyrészt a helyszínen vannak, sőt folyamatosan újabbakkal egészülnek ki. Legutóbb például a Nemzeti Színház jelmeztárából Vidnyánszky Attila ajánlotta fel és adta át Őze Lajos Kossuth-díjas színművész jelmezeit, melyeket egykoron a Nemzeti színpadán viselt.

Az eredeti tervek szerint október végén adták volna át az Emlékházat a nagyközönség, de ez elmaradt.

Hol tart most az Őze Lajos Emlékház ügye? – kérdeztük Farkas László Róbertet, a Koszta József Múzeum igazgatóját:

A gyűjtemény vezetője arra is kitért, hogy jelenleg nincsenek olyan információ, hogy be kell zárni  a múzeumot, ezért az óvintézkedések maximális betartása mellett, továbbra is a megszokott nyitva tartás szerint várják a látogatókat.

Hozzátette: munkatársaink két óránként fertőtlenítik a kiállító teret, belépéskor mindenki testhőmérsékletét ellenőrizzük. A múzeum területén a  maszk viselése kötelező.

Az állandó kiállítások mellett, az országos hírű, eredendően antropológiai és genetikai vizsgálati eredményeket szemléltető, Az Attila örökösei, Szentes határában című időszaki kiállítás látható.

 

Részlet Az Attila örökösei, Szentes határában című időszaki kiállításról

 

 

Vélemény, hozzászólás?