Csongrád Hírek

Honfoglaláskori motívumok fafaragásokon

fafaragó

„Hova leszáll a nap éji nyugvóra” címmel nyílt időszaki kiállítás a csongrádi Tari László Múzeumban Losonczi János, Simmer Sándor és Tisza Sándor munkáiból.

A fafaragás, vagyis a fa megmunkálása már az ősember idejében elkezdődött. A vadászó életmódnál szüksége volt olyan szerszámokra, amelyek segítenek az állat elejtésében – erre pedig egy talált fadarab önmagában ritkán volt alkalmas. Faágból, gyökérdarabból ütőbunkót, kőbaltát, később íjat, nyílvesszőt készített. A bot hozzádörzsölése egy szikladarabhoz -simítás végett-, a mai forgácsolás műveletének felelt meg (csiszolás). A dárda hegyéhez pedig faragnia kellett (kézi forgácsolás).

A népi díszítő faragás kialakulásában rendkívül nagy szerep jutott a pásztoroknak, akik sokszor unalmukban farigcsáltak, és egyre szebb, értékesebb munkák kerültek ki a kezük alól. Botjaikon a kezdeti rovott jeleket, majd a vonalas növényi, ember és állat ábrázolásokat lassan felváltotta a valósághű ábrázolásra való törekvés. Ahogyan bővült szerszámkészletük, úgy színesedett faragótechnikájuk is.

Csongrád környékén az ártéri erdők adták a kiváló alapanyagot, a környékbeliek ősidők óta megmunkálták a fát.

Simmer Sándor gyerekkorában leste el a teknővájó cigányoktól, hogyan dolgoznak. Egy baleset vezette a fafaragás felé. Ez segített átvészelnie, ez segített felállnia a tolószékből. Szobrokat farag, ősi magyar motívumokat. Nemcsak faragja a fát, hanem ízesen, élvezetesen mesél róla, melyik forma mit jelent, miért került a szoborra. Az ősi magyar tudáskincset szeretné továbbadni. A ló és szarvas ábrázolások magyarázata, a griffek, mint a tudás őrzői, összetett története van a fából faragott alkotásoknak. Ahogyan mondja, a spirituális tudást, a szellemiséget kell lehoznia az anyagba. amikor farag. Mindig fentről lefelé haladva dolgozik, az ősi legendák, regék öltenek testet a fában.

Tisza Sándor fafaragó és játékkészítő népi iparművész nemcsak alkot, tovább is adja, oktatja a fafaragás ősi mesterségét.

Losonczi János tömörkényi fafaragó legfőképp a falusi életből meríti szobrai témáját.

A tárlat október 21-ig látogatható a csongrádi Tari László Múzeumban.

fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
fafaragó
navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?